Свързани новини

21.12.2018 10:02

Военният на Тръмп в оставка от февруари

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис обяви оставката си, посочвайки различията си с политиката на Доналд Тръмп, ден след като президентът призова за изтегляне на американски сили от Сирия.

"Матис информира президента за своето решение на среща по-рано в четвъртък следобед, в която двамата обсъдиха политическите различия, които включват решението на президента да излезе от Сирия", заяви служител на Белия дом. "Оставката на Матис не е причина Тръмп да преосмисли решението си за Сирия", добави официалният служител.

В писмо до президента Матис изложи убежденията си относно стойността на американското ръководство в стратегическите съюзи, включително Организацията на Северноатлантическия договор и 74-членната коалиция срещу Ислямска държава. В писмото му се посочват и различията с Тръмп по отношение на стратегическите предизвикателства, породени от Русия и Китай.

"Тъй като имате право да имате секретар на отбраната, чиито възгледи са по-добре съобразени с вашите по тези и други теми, вярвам, че е правилно да се оттегля от позицията си", каза Матис в писмото до Тръмп, пуснато от Пентагона.

Малко по-рано Тръмп съобщи новината в Twitter, като заяви, че Матис ще бъде последният висш служител, който ще напусне кабинета си, и че бившият морски генерал ще се оттегли в края на февруари. Новият шеф на Пентагона трябва да се очаква "скоро".

Този ход предизвика необичайно рязък укор от лидера на мнозинството в Сената Мич Мкконел, който рядко критикува президента публично. Макконъл призова президента да замени Матис с някой, който споделя мнението, че е от съществено значение да се поддържат съюзи след Втората световна война и има "ясно разбиране за приятели и врагове", идентифицирайки Русия като антагонист. "Съжалявам, че секретар Матис, който споделя тези ясни принципи, скоро ще напусне администрацията", заяви Макконъл в изявление.


 Тръмп също така нареди на Пентагона да подготви план за изтеглянето на около 7 хиляди американски военнослужещи от Афганистан, съобщава телевизия Си Ен Ен. Става дума за около половината от военния контингента на САЩ. В момента в Афганистан има около 14 000 военни. Изтеглянето на 7 000 военни ще заеме няколко месеца. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп