Свързани новини

20.12.2018 15:00

Да, отнемат имущество на НЕОСЪДЕНИ

Видян 2908 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без почти никакви дебати Народното събрание прие възможността държавата да може да отнема незаконно придобито имущество дори при прекратено наказателно производство или призната невинност.


Промените в Закона за антикорупцията, които дават правомощие на КПКОНПИ да конфискува имущество дори без присъда, бяха приети почти единодушно със 167 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържали се", предаде Оффнюз. Критика се чу само от редиците на БСП.


Депутатът от партията на социалистите Красимир Янков определи узаконяването на подобни действия като част от популизма на ГЕРБ. "Опитвате се да внушите, че сте готови да се борите с корупцията, но към кого и как да случва да е под ваш контрол", обвини управляващите Янков.


Неговият колега Валери Жаблянов също отправи критика към правителството като нарече промените "компромис със съвестта на човека, на гражданина, компромис с демокрацията, компромис с институционалното устройство, основано на принципа на разделение на власт".


Вчера на заседанието на правната комисия депутатът от ДПС Хамид Хамид също така оттегли предложението си да се удължат сроковете за проверки на незаконно придобито имущество. В резултат срокът остава 1 година, както е в момента.


Приетите промени за гражданска конфискация бяха внесени от председателя на правната комисия Данаил Кирилов в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд. По негови думи решението можеше да засегне над 300 дела, които се водят в момента, на стойност над 22 млн. лв.


Тези промени обаче предизвикаха широко недоволство и бяха част от причината за възмущението на 70 адвоката, които пратиха отворено писмо до председателя на правната комисия Данаил Кирилов. В него те го обвиниха в погазване на граждански права и изразиха притеснение, че държавата тръгва в тоталитарна посока.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Сега да започват онзи с шесте апартамента,след като беше оправдан,нека докаже имуществото,или тъстът да покаже пенсията с която ги е закупил !!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог