Свързани новини

20.12.2018 09:50

Eнергиен експерт: Оставки на Иван Иванов и Теменужка Петкова

Видян 1671 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Тази глоба трябва да се плати, но все още може да се предприемат редица мерки, т.е. тези правила трябва да се сменят задължително. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" енергийният експерт Еленко Божков, който коментира наложената от Европейската комисия глобата от 77 млн. евро на БЕХ.

„Начинът на ангажиране на обемите в Чирен трябва да стане дългогодишен. Държавата ще започне чрез „Булгартрансгаз“ да печели повече пари от съхранението на природен газ от други търговци, освен „Булгаргаз“. Може да се променят тези правила, а и освен това са изключително наложителни две оставки - на Иван Иванов и на Теменужка Петкова“, подчерта експертът:
„Те са хората, които пречат и по принцип не изпълняват нещата, заложени от Третия енергиен пакет и не следят, и не контролират спазването на тези правила от субектите, които се занимават с търговия и пренос както на електрическа енергия, така и на природен газ. А да не говорим, че се забавя борсата на природен газ, а борса на електрическа енергия не функционира добре“.

Преди това Еленко Божков обясни и как се е стигнало до тази санкция:
„Причината за тази глоба, ако се върнем назад, е в едно искане на „Овергаз“ или Сашо Дончев някъде през 2010-2011 година да ползва подземно хранилище Чирен така, както го ползва „Булгаргаз”, защото се оказва, че благодарение на може би чиновническа небрежност заради едни правила, които не се спазват, това хранилище в 2/3 от обема му се ползва от „Булгаргаз“. Там влизат едни правила да има обем за военно-временни условия, следствие на което се оказва, че това хранилище не може да се ползва по търговски начин. Съответно „Овергаз“ или Сашо Дончев се жалва ноември месец 2011 година пред КЕВР, че не се спазват тези правила, които са наложени от Третия енергиен пакет. В този двумесечен срок Ангел Семерджиев - тогава председател на комисията, не свиква заседание на КЕВР и Сашо Дончев подава жалба в Европейската комисия“, уточни енергийният експерт, според когото Дончев е бил прав в жалбата си.  
„След това нещата се променят - ЕК образува процедура и едно от нещата, които препоръчва, е по някакъв начин, след като не може, тъй като на нея й се обяснява, че не може да се раздели „Булгартрансгаз“ от „Булгаргаз“ или ЕСО от НЕК и АЕЦ, т.е. да не са в състава на БЕХ. А защо не могат - защото БЕХ непрекъснато залага активите и на „Булгаргаз“, и на „Булгартрансгаз“, и на ЕСО, за да тегли пари за своите дружества. И тогава ЕК казва да се пусне някой с минимално участие от 10-20%, но ние не го спазваме“, поясни Божков, както и уточни, че тогава парламентът е подкрепя отказа - действие, което трябва да се провери назад във времето, тъй като може да е бил подведен.

„Това е един спасителен вариант“, добави Божков по темата за "Турски поток", че се очаква да мине през България:
„Това е единственият начин в новите условия при спиране на транзита през Румъния, България  да бъде захранена с евтин руски газ, защото другите възможности не са толкова примамливи“, добави експертът, като посочи, че е леко скептичен за това дали "Турски поток" може да се случи по геополитически причини, дори и стратегически“.
„Шансът България да получи в своите 4 млрд. кубически метра, които в перспектива може да потребява, е да ги получи през "Турски поток" и останалите близо 11-12 млрд. да се транзитират по съществуващата връзка с нова тръба в сервитута на "Трансбалкански газопровод" през Димитровград за Сърбия и от там за Австрия и Словакия. И да спре да се говори за 2,8 млрд. лева инвестиция за някакви си 400 км през Северна България - това е изключителен нон сенс, както и да спре да се говори, че няма да се използва Чирен, тъй като той трябва да се разшири, за да може да участва ефективно в един такъв проект“, добави Еленко Божков, предаде БНР.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв