Свързани новини

20.12.2018 09:30

Гаражна фирма взе фришоповете на Летището

Видян 3982 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



На Летище София в понеделник сутринта Транспортното министерство захвана проверка по сигнал на OFFNews, че изпълнителният директор Владимир Рапонджиев е сключил скандален ЕКСКЛУЗИВЕН договор № 100-Д-336/ 18.9.2018 г. с фирмата КИТА БЪЛГАРИЯ, имаща украински управител и български съдружник. Съществена подробност е, че фирмата е регистрирана с капитал едва 1000 лв, а на посочения от нея адрес в Пловдив, според Google, има гараж.


Според договора без обществена поръчка и без някаква друга публична процедура тази новоизлюпена, куха, без персонал и без никаква търговска дейност фирма едностранно получи монопол да снабдява всичките безмитни магазини на Летище София и то по наложени от нея и не договорирани цени.

Предисторията е следната: Цялата процедура по регистриране на фирмата КИТА (5 септември) и сключване на договора с Летището (18 септември) подозрително точно и изцяло се побира в периода на „безвремието”, когато на 31 август транспортният министър Ивайло Московски подава оставка, на 17 септември Росен Желязков е номиниран, а на 20 септември е избран за министър. Тази хронология оставя сегашния министър Росен Желязков извън всякакво подозрение.

Важно е също, че за прибързаното сключване на договора вероятно има значение и фактът, че всичко това става само месец преди крайната дата за подаване на оферти за концесията на Летището, а договорът влиза в предмета на концесията.

Нормално е в периода от 1 до 20 септември погледите да бъдат приковани към парламента и сключването на този договор да остане извън общественото внимание. Цялата комбинация едва ли обаче е реализирана единствено от двамата съдружници Игор Кунинский и Михаил Михайлов, без подсказване и нечия подкрепа „отгоре”. Например кога и как КИТА се е свързала с Владимир Рапонджиев? Кога и от кого е подготвен договорът, макар да е очевидно, че е писан набързо и на коляно, без да е структуриран с членове и параграфи?

По данни на Годишния финансов отчет на Летището за 2017 г. годишният оборот на безмитните магазини възлиза на 57 392 000 лв, а печалбата от продажбите е 9 млн. лева и съставлява 60,8% от цялата печалба на летището. Внимателният прочит на договора обаче оставя убеждението, че сега чрез монополно високите цени голяма част от печалбата вече ще я прибира КИТА. Летището ще получи за двегодишния срок на договора еднократно едва 135 000 евро за някаква неясна маркетингова подкрепа и то платими еднократно след 1 година (декември 2019 г.).

Съвършено открито и честно цялата налична информация плюс копие от договора между Владимир Рапонджиев и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей