Свързани новини

17.12.2018 13:53

€77 млн. глоба за БЕХ от еврокомисията

Видян 2288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Европейската комисия глоби със 77 млн. евро Българския енергиен холдинг заради отказан достъп до газовата инфраструктура на нашата страна, съобщиха от ЕК. 19 минути съобщи за глобата още миналата седмица, която се очакваше да бъде от €70 млн. до €90 милиона, което е по-малко от досега въртените от експерти 300 млн. евро.


В официалното съобщение се посочва, че БЕХ е вертикално интегрирана структура, в рамките на която „Булгартрансгаз” контролира инфраструктурата, а „Булгаргаз” продава синьото гориво на клиентите, като така холдингът има доминиращо положение и на двата пазара.


Според ЕК БЕХ и двете дружества са злоупотребили с позициите си като не са допуснали други компании до използват газопреносната мрежа, единственото газохранилище и единствената тръба за внос на газ от Румъния. Всичко това е нарушение на Договора за функционирането на Европейския съюз.


„Години наред потребителите на природен газ в България не са имали правото на избор на доставчик, защото БЕХ не е позволявал достъп до инфраструктурата на други. С днешното решение насърчаваме развиването на отворен и конкурентен енергиен пазар, което ще е в ползва на потребителите и в синхрон с целите на Енергийния съюз”, коментира ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.нтира ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за