Свързани новини

17.12.2018 11:53

Станишев: Неприемането ни в Шенген е дискриминация и наглост

Видян 1284 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Най-реалистично е през 2019 година България и Румъния да бъдат в Шенген с всички граници. Но за това е нужен натиск, нужна е дипломатическа офанзива. Позицията на ЕП от тази седмица за Шенген дава още един инструмент на правителството за натиск в Съвета за приемането ни". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Брюксел 1" на телевизия "България он ер".


Докладът е много навременен, защото дава инструмент за натиск на правителството занатиск, смята Станишев. Според него неприемането на България и Румъния в Шенген, които са изпълнили всички критерии от седем години, е несправедливо, дискриминация и наглост.


"Освен това има въпроси в Европейския съвет, по които Холандия, която е основен противник на приемането ни в Шенген, има интереси и по тях трябва да се преговаря, като в този процес отстоим нашия интерес за Шенген", заяви Станишев и даде пример със седалището на Европейската агенция по лекарствата, което след Брекзит бе решено да отиде в Холандия. Питам се защо България подкрепи Холандия за тази агенция, добави той. Трябва да набележим теми, по които Холандия има интерес и да преговаряме, категоричен е Станишев.


"Срамно е, че Европейският съвет не присъства на дебата в ЕП тази седмица за Шенген, защото този дебат и тази позиция се отнасят към Европейския съвет. Нямаше ги, защото няма какво да кажат. През юли министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Австрия, казаха пред комисията LIBE, че по време на австрийското председателство въпросът за България и Румъния в Шенген ще бъде поставен и ще бъде разгледан. Това не се случи," заяви лидерът на ПЕС, предаде Епицентър.


"Неочаквано, но не решаващо, както личи от резултата" - така Сергей Станишев коментира отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС в Лисабон, където той беше преизбран за лидер на ПЕС трети мандат.


БСП, моята партия издигна кандидатурата ми и аз няколко пъти благодарих за подкрепата им, защото не е лесно да убедиш 34 партии да те подкрепят за трети път, посочи Станишев.


Представете си, ако ГЕРБ бяха избрали свой кандидат за президент на ЕНП, щеше да има хвалби от тук до Луната, коментира по повод на избора си начело на ПЕС Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат