Свързани новини

16.12.2018 09:12

Вучич обвини САЩ, Великобритания и Германия за армията на Косово

Видян 2070 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"САЩ, Великобритания и Германия стоят зад формирането на армия в самопровъзгласилата се република Косово", обяви президентън на Сърбия Александър Вучич.


„Днес е съвсем ясно, че албанците и техните спонсори никога не са искали компромиса, като е ясно, че зад всичко, което правят, стоят САЩ, Великобритания, а по въпроса с косовската армия - и Германия. Разочаровани сме от фактите, но за нас не е новина“, заяви Вучич.


Решението за създаване на армия на самопровъзгласилата се република Косово е взето в неподходящо време, за което съобщи и НАТО, заяви междувременно и министър-председателят на Македония Зоран Заев, съобщава РИА Новости.


Депутатите от парламента на Косово одобриха пакет законопроекти за трансформирането на Силите за сигурност на Косово в армия. Предвижда се въоръжените сили на Прищина да се състоят от 5 хиляди военнослужещи и 3 хиляди резервисти. Правителството на Сърбия осъди военната инициатива на Прищина, а външния министър съобщи, че Белград ще поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН.


В заявление генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг се изразява съжаление, че косовските власти са взели непредвидено решение да променят мандата на силите за сигурност въпреки загрижеността на НАТО и сега алиансът ще трябва да преразгледа нивото на взаимодействие с тях. Той призова Прищина и Белград да се въздържат от действия, които биха могли да доведат до ескалация на напрежението в региона.


Сърбия разглежда различни варианти за отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия. Това предупреди генералният секретар на сръбския президент Александър Вучич - Никола Селакович, в ефира на националната телевизия, предава TACC.


„Възможният отговор може да бъде решение, което ще изисква взаимодействие между правителството, парламента и президента.Това е провъзгласяването на окупация на част от нашата територия. Това е много сериозно решение, което може да има тежки дългосрочни последици. Второто решение се отнася до използването на сръбски въоръжени сили на място, то засяга президента като главнокомандва“, поясни Селакович, предаде Фокус.


Ръководителят на администрацията на Вучич също така посочи, че създаването на армия на Косово противоречи не само на единствения съществуващ международен документ в този регион - Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и на самата Конституция на Косово.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от