Свързани новини

15.12.2018 08:12

Незаконно трошат 1,7 млрд. лв.

Видян 2243 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разпределението на 1.7 млрд. лв. бюджетен излишък, колкото кабинетът раздаде за няколко часа в сряда за различни дейности в държавата, е на практика в разрез със закона. Около това мнението се обединиха проф. Христина Вучева и бизнесменът Красимир Дачев тази сутрин в ефира на bTV.


Според Дачев този ход в случая е пример за добро управление, но проф. Вучева опонира, че на държавното бюджетиране не бива да се гледа като на бизнес. „Забравя се, че Бюджетът е закон”, изтъкна тя и обясни, че според нормите излишъкът накрая на годината може да бъде използван само за две неща – за погасяване на дългове и финансиране на дефицити. „Ако на някой не му харесва, да промени закона, но няма право да се заделят в сметка за резерви”, коментира още тя.


 


В сряда правителството разпредели 1.7 млрд. лв. от общо 2.8 млрд. лв. бюджетен излишък към различни сфери в държавата. Най-много – 1.3 млрд. лв. се нарочиха за строителството на 134.2 км от автомагистрала „Хемус”.


 


В тази връзка Красимир Дачев смята, че това в случая е било добро решение. Той напомни, че аутобанът бе изваден от европейските програми за финансиране, а с този си ход сега властта е намерила как да финансира проекта. До реалното му строителство обаче има много време, тъй като тепърва предстоят процедури по отчуждаване, а след това трябва да се реши и кой ще строи.


 


Именно заради това Вучева обърна внимание, че сегашното заделяне на пари по сметка, не е ясно кога и от кого всъщност ще се ползва и дали ще е за първоначално обявената цел. Тя каза още, че е било далеч по-правилно ако се види, че остават пари, те да бъдат насочени към министерствата през годината.


 


А излишъкът от 2.8 млрд. лв. е резултат от по-малко направените разходи. „Министерствата са разходили по-малко от капиталните разходи, на които се разчита много за икономическото развитие", обърна внимание още проф. Вучева.


 


„Министерствата са разходили по-малко от капиталните разходи, на които се разчита много за икономическото развитие".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на