Свързани новини

14.12.2018 11:34

САЩ подобряват офертата за F-16

Видян 2016 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Компанията производител на F-16 Локхийд Мартин и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта, съобщи пред Дневник Джим Робинсън, който е мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в Локхийд Мартин.

Днес е срокът, в който трите държави, достигнали до последната фаза на търга за нови самолети, трябва да отговорят на зададените въпроси от Министерството на отбраната и така да подобрят офертите си. Италия предлага употребявани Еврофайтър Тайфун – Транш 1, Швеция и Сааб нови Грипен C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70).

Инвестиционният проект на правителството, който е одобрен от парламента, е за покупка на 8 или 9 изтребителя на обща стойност 1.8 млрд. лв. Сумата включва купуването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за обучение на пилотите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. Плащането ще бъде разсрочено за 9 години. На втория етап от проекта трябва да се купят още 8 изтребителя и тогава да се снемат от въоръжение МиГ-29. Поне два изтребителя трябва да бъдат доставени до две години от подписването на договора, а всички поръчани да се доставят в рамките на три години от първата доставка.

Досегашната оферта на САЩ надвишаваше заделената сума от правителството, според неофициална информация, която не беше отречена от Джим Робинсън. Преди три седмици от компанията казаха, че няма да могат да доставят първите самолети до две години. Освен крайната дата на доставката на изтребителите, всичко останало в инвестиционния проект може да бъде променяно, допусна тогава заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи военно-политическата група по избор на многоцелеви изтребител. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отрече да съществува такава възможност.

Робинсън обясни, че от Локхийд Мартин ще ускорят процеса по производство, след като в сряда бе подписан договор за доставка на 14 нови F-16 със Словакия. Компанията има договор и за доставка на 16 изтребителя с Бахрейн. Ако подпише и с България, това ще бъде третата страна, която ще получи самолета. Сделката със Словакия би ускорила производството, смята Робинсън. Той обаче не се ангажира с конкретен срок.

Възможността за намаляване на цената Робинсън обясни с начина, по който правителството на САЩ води преговори и търгува. Те предлагали висока начална цена, но в офертата им се предлага всичко необходимо за експлоатация на многоцелевия изтребител – от въоръжението до обучение на пилоти и техници. В процеса на преговори между САЩ, като продавач и държавата купувач, цената се намалява, докато от конкуренцията предлагали по-ниска първоначална цена, а в процеса на преговорите излизала нуждата от оскъпяване за необходимото въоръжение и т.н.



Робинсън смята, че няма да има забавяне заради необходимото одобрение от Конгреса на сделката, тъй като България е партньорска държава, член на НАТО. Той обърна внимание, че основният им конкурент (Грипен бел.авт.) също се нуждаят от разрешение за реекспорт на американски технологии, като системата за пренос на данни Link -16 и въоръжение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    САЩ пак ще прелъжат нашите дупедавци с комисиони,а че са прескъпи ,да му мислим ние-бедните пенсионери,които им плащаме самолети и кражби.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното