Свързани новини

12.12.2018 21:16

ЕК няма да подкрепи бг тръбопровод към Турски поток, ако е само транзитен

Видян 3892 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Ако се окаже, че проектът е просто транзитен газопровод, той не може да бъде част от проекта за газовия хъб "Балкан" и Комисията няма да го подкрепи, независимо дали минава през Гърция към Италия или през България-Сърбия-Унгария-Словакия до Австрия“, заявява заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергийната политика на ЕС, цитиран от EUobserver. „При подобен сценарий „Турски поток“ и този тръбопровод ще бъдат просто в конкуренция с други източници и маршрути [за доставки] на газ, идващ към региона“, допълва Шефчович.

България може да се окаже отново под щателна проверка от страна на Европейския съюз заради новия ѝ проект за руски газопровод, четири години след провала на предишен проект, коментира EUobserver.

“Европейската комисия няма да подкрепи“ проекта, ако тръбопроводът не изпълнява условията, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който ръководи енергийната политика на ЕС, предаде Инвестор.бг.

Тя ще „реагира в рамките на своите правомощия“, ако България подкопае енергийната сигурност на ЕС, добави той в коментар за изданието.

484-километровият тръбопровод на България трябва да доставя руски газ до Европа, свързвайки се с новия "Турски поток" от Русия до Турция.

Русия в момента изгражда и газопровод до Германия - „Северен поток“ 2.

Газопроводите и до Германия, и до Турция заобикалят страни като Полша и Украйна, които преди бяха в старата сфера на влияние на Русия.

Това прави региона по-малко сигурен, казват критиците, тъй като позволява на Москва да намали доставките там, докато в същото време продължава износа си към Западна Европа.

Енергийните ходове се случват на фона на сериозно геополитическо напрежение с руски военни провокации и агресия в Балтийско и Черно море.

„Северен поток“ 2 и разширяването на Турски поток целят да задълбочат зависимостта [на ЕС към Русия]”, казва американски диполмат в същия ден на интервюто с Шефчович.

„Това не са търговски проекти, те са политически инструменти. А руската държава използва енергията, за да постига политическите си цели“, предупреждава той.

Дежавю?

Предишният проект на Москва – дори по-амбициозният „Южен поток“, трябваше да доставя газ директно от Русия до България, припомня EUobserver.

Москва обаче се отказа от проекта през 2014 г., когато ЕК заяви, че той нарушава правилата на единния пазар.

България, където парламентът одобри връзката с „Турски поток“ на 30 ноември, тепърва трябва да представи на Шефчович плановете си.

Министерствата на енергетиката и на външните работи на България са отказали да коментират темата за изданието.

Ако българският тръбопровод продава руски газ на Европа в нов търговски хъб, който търгува и с друг международен газ, то това е „приветствано развитие“, каза Шефчович.

Но ако просто просто „отвежда“ газ от „Турски поток“ към страните от ЕС, например Австрия или Италия, то тогава няма


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Сълзи и сополи. Шефчович е ПОЛЯК и естествено ще рИве срещу "северен поток", защото спира кранчето с таксите. Ама нали са краварски подлоги, нека сега си купува "ефтина" газ от Кравария. Спирането на доставките през Покрайнината с нищо не застрашава ЕС, защото количествата ще преминават през Потока.___Абе, стига вече ни правихте на идиоти.___РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЪЮЗА И НАТО!___Това е спасението ни.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    аман от ИДИОТИ в ЕП-все пречат на България ,за да не съществува...унищозават ни и като държава и население в интерес на нови завоеватели.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с някои препятствия

Днес може да се сблъскате с някои препятствия, но