Свързани новини

12.12.2018 09:35

Ядем без да дебелеем чрез промяна на ген

Видян 1803 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Учени откриха, че деактивирането само на един ген позволява на мишките да ядат толкова храна, колкото желаят, без да натрупват килограми, съобщава IFLScience.

С настъпването на сезона на празниците това звучи прекалено хубаво, за да е истина, но изследователите твърдят, че тяхното откритие може да се използва и при хората в близко бъдеще, предаде Оффнюз.

Съобщавайки в списанието EMBO Reports, учените от Медицинския център от Югозападния университет на Тексас и Университета Флиндерс в Австралия установиха, че един единствен ген, известен като RCAN1, действа като потискащ обратната връзка за всички видове метаболитни процеси и производството на телесна топлина. След като изключват този ген при мишки, откриват нещо интересно - гризачите не повишават теглото си вследствие на обилно хранене.

Всъщност метаболизмът им е получил пренасищане, което им позволява да "изгорят" повече калории.

Експериментът е тестван досега само върху мишки. Въпреки това, изследователите твърдят, че техните открития притежават потенциал за нова лекарствена терапия за хора със затлъстяване или метаболитни състояния.

    "Знаем, че много хора се борят да отслабнат или да контролират теглото си по редица причини. Констатациите в това проучване може да означава разработване на хапче, чиято цел е функцията на RCAN1 и може да доведе до отслабване", заяви за Science Daily водещият автор, професор Деймиън Кийтинг (Damien Keating) от Университета Флиндерс. "Тези резултати показват, че можем да направим качествено нова реална стъпка в борбата срещу затлъстяването".

    "Вече сме разработили серия от лекарства, които са насочени към протеина, който прави този ген, и сега сме в процес на тестване, за да видим дали те възпрепятстват RCAN1 и дали могат да представляват потенциални нови лекарства против затлъстяване", добавя Кийтинг.

Човешкото тяло съдържа два типа мазнини: бяла мазнина и кафява мазнина. Бялата мазнина, използвана за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева