Свързани новини

11.12.2018 18:02

ЕС подкрепи Симеонов за хазарта

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промените за сериозно ограничаване на продажбата и рекламата на лотарийни талони,  получиха подкрепата на Европейската комисия (ЕК), съобщи Mediapool, позовавайки се на отговор от министерствата на икономиката и на финансите.


Припомняме, че през пролетта тогавашният вицепремиер, а сега депутат от ОП - Валери Симеонов, инициира промени в Закона за хазарта с цел да се ограничи рекламата на лотариите  у нас.  Тогава Симеонов  се аргументира,  че хиляди българи, много от които социално слаби, да дават последните си пари, за да търкат билетчета в лотариите.


   Въпреки, че на думи Симеонов получи  подкрепа за промените от ГЕРБ и БСП, на практика законопроектът му тръгна с фалстарт още на първото заседание на бюджетната комисия, която трябваше да го разгледа през юни. Тогава шефката на комисията МенТа Стоянова от ГЕРБ обяви, че текстовете няма да се обсъждат, а първо ще се пратят за нотификация до ЕК. Такъв бил регламентът каза тя и излъга, както често й се случва. Супер рядкост е консултирането на законите ни. Още тогава беше ясно, че процедурата ще забави проекта с най-малко четири месеца, както се и случи. У нас само ведомството Министерството на икономиката (МИ) има право да извършва нотификация на всички проекти на технически регламенти, включително на закони. В случая с хазарта МИ не се е самосезирало за нотификацията, а е било подтикнато от финансовото министерство, което го е уведомило за законопроекта на Симеонов.


В крайна сметка ЕК даде своята положителна оценка на промените още на 15 октомври. След това, на 9 ноември, ведомството на Владислав Горанов е уведомило МенТа Стоянова, че процедурата по нотификация е приключила, но депутатката от ГЕРБ  твърди, че научил за това от Mediapool. "Ще се занимаем със законопроекта след Нова година", заяви тя.


Валери Симеонов коментира, че ще настоява текстовете да се разгледат. "Не съм се отказал. Ще искам проектът да се разгледа от бюджетната комисия. Държавният бюджет вече е гласуван, така че има възможност текстовете да се придвижат", каза Симеонов пред Mediapool.


Законопроектът на Симеонов предвижда забрана не само на пряката, но и на непряката реклама на хазартни игри, с изключение на показването на наименованията на игрите, търговската марка на операторите и тегленето на тиражите. Другата съществена промяна е забраната за продажба на талоните във всякакви търговски обекти, както е в момента, и ограничаването ѝ до специални пунктове за залози с лиценз от комисията по хазарта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд