Свързани новини

11.12.2018 14:02

Строителите демонстрират с 1000 машини на Цариградско

Видян 4221 пъти | Коментари 7
Гласували 5 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Камарата на строителите в България предприема предупредителен мирен протест утре от 7 до 12 ч. по Цариградско шосе, като според председателя й инж. Илиян Терзиев ще бъдат извадени 1000 машини. „Но ще пазим асфалта”, увери той. В 9.30 ч. строителите ще внесат в парламента, а след това – в кабинета и при президента, „ако ни приемат”, както уточни шефът им, декларация срещу „безпрецедентните и злостни атаки” по сектора. Освен това, са събрали 53 000 подписа и под другите си искания в кампанията Аз съм строител, стартирала на професионалния им празник 26 октомври.


Строителите настояват за ясно регламентиране на отговорностите в бранша, където проектите не се изпълняват само от тях, а и от инвеститори, проектанти и надзор, ала само те са обвинявани при недобре свършена работа.


Те искат още продължаване на програмата за саниране, тъй като създадените по нея специализирани бригади вече изтичат към Франция, където сега започва ударно подобна кампания.


С това е свързано и още едно тяхно искане: връщане на строителните специалности сред приоритетните за държавата. Липсата на кадри е огромен проблем. Строителите настояват още за промени в закона за обществените поръчки, за да не се затруднява реалното извършване на работата им, както става сега.


Гилдията е за въвеждане на референтни цени, защото ниските ставки водят и до ниско качество на изпълнение на обектите.


Друга важна задача е преодоляването на сивия сектор – само 5200 от 20 000 строителни фирми са гарантирано професионални и са членове на Камарата на българските строители.


Инж. Терзиев изрази силна загриженост, че кампанията срещу българските предприемачи в тази област може да е в полза на чужди фирми. Според него основните апетити са свързани с усвояването на еврофондовете, които по негови данни в момента осигуряват около 80% от заетостта в сектора. Става въпрос за милиарди евро, а ако браншът бъде оклеветен, смята той, ще има проблеми с усвояването.


„И при чужди фирми изпълнители, ние ще вършим работата – те дават само инженерен кадър и акъл. Може би на някого не се харесва, че единствени в Източна Европа запазихме силен национален строителен сектор”, заяви инж. Терзиев. И даде примери, че срещу ръководството на проектите, чужденците прибират лъвския пай от поръчките, които са вземали досега в България – примерно Летище София, докато за нашите, които извършват всичко по обектите, са останали недостатъчни средства.


Лидерите в бранша и гостуващият в КСБ проф. Р. Миланов от УАСГ посочиха като основен проблем за състоянието на пътищата, че поддръжката им не се гарантира в достатъчна степен от републиканския и общинските бюджети. Иначе стандартите за проектиране и строителство са немски, увери той. А Терзиев, който се похвали с 44-годишен стаж в този сектор, показа и „учебника” – томчето на германската съсловна организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 ДАНЪКОПЛАТЕЦ 30.06.2019 14:08

    А между другото, "протеста" е точно на 12.12., когато ще има и други протести в Шоплука на хора от цялата страна.____Нещо друго да ви намирисва ?

  • 006 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Подкрепям българските строители, заяви депутатът от левицата Елена Йончева по повод изявления на Камарата на строителите в България.

  • 005 Anonimen 30.06.2019 14:08

    "Заедно със строителите настояваме за едно и също - да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот", подчертава Елена Йончева. И заявява: "Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на усточивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!

  • 004 Тихомир Томов 30.06.2019 14:08

    Да не би да искат още 100 сгради плюс ония 60 в Младост !

  • 003 Пишман стройтел 30.06.2019 14:08

    Значи 5200 легитимни фирми. Ами публикувайте списък. Да ги знаем.

  • 002 Срам 30.06.2019 14:08

    На маймуни ни обърнаха...Вместо да се скрият и да се засрамят, че едно нещо читаво не са построили...

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    "Първи през площад „Демокрация“ преминава строителната мафия, въоръжена с тежка механизация. След тях са стройните редици на полицейско-правосъдната мафия, които огласят площада със скандирания: „Няма виновни! Никой в затвора!“. С бодра крачка се появяват и представителите на паспортната мафия, които за 10 години са продали хиляди документи за българско гражданство. С бели престилки и усмихнати лица манифестира и лекарската мафия. Тяхната група водят директорите на големи болници с по 20 апартамента, 15 къщи и с по 5-10 милиона на влог. Ето ги колоните от Майбаси и Мерцедеси на така наречените индустриалци и работодатели. Те скандират: „Кръв повръщам, пари не връщам!“ „500 лева заплата,нито стотинка повече!“. Най-накрая, с бодра стъпка, марширува и задружната групичка на Министерския съвет. Те носят огромен транспарант с надпис: „Първи по бедност, Първи по смъртност!“ Всички телевизии предават пряко манифестацията, а панелните, санирани роби гледат и глухо псуват между две глътки ракия."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще