Свързани новини

11.12.2018 11:46

Ще отнемат имущество и при оправдателна присъда

Видян 2883 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поправки в антикорупционния закон, които да подсигурят провеждането на гражданска конфискация при прекратено наказателно дело, и при окончателни оправдателни присъди, е внесъл шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов. Проектът му е влязъл в деловодството на 10 декември, става ясно от страницата на парламента.


  Три дни, след като Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, че няма как да има конфискация на имущество, ако проверяваният е бил оправдан, или разследването срещу него е било прекратено, председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов внесе законопроект, който да заобикаля решението на магистратите.  Трябва да се отбележи фактът, че Кирилов буквално гази законите у нас, защото тълкувателните решения на ВКС имат силата на закон. Поправките, предложени от шефа на правната комисия погазват и нормите на Конституцията, според които частната собственост има статут на неприкосновена. Скандалното в случая е, че държавата може да отнеме имущество при влязла в сила оправдателна присъда.


Депутатът от ГЕРБ предлага още Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да не е обвързана с никакви срокове, в които да извършва проверките си. Така на практика те могат да продължават вечно. Предложението на ГЕРБ е промените да важат както за приетия в края на миналата година Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, така и за висящите (около триста) производства по предходния закон.


Без да споменава тълкувателното решение, предложението на Кирилов е изцяло насочено към заобикалянето на становището, прието от върховните съдии и задължително за всички магистрати. "Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда в наказателното производство. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени и отнети", пише в мотивите на проекта. Това е противоконституционно по 2 причини: презумпцията за невинност и неприкосновеността на частната собственост.


За да аргументира предложението си Данаил Кирилов отива още по-далеч. Според него ако не бъде приети промените, ще бъдат нарушени правата на хората с увреждания. Логиката на председателя на правната комисия е, че тъй като гражданската конфискация ще бъде прекратена, ако някой е оправдан, но не и ако е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, то това ще постави последните в неравностойно положение: "Нито в българското и правото на ЕС, нито в международното право се допуска възможност за тълкуване, което води до неравноправно третиране на хората с увреждания, каквито са изпадналите в продължително разстройство на съзнанието."


В същото време български магистрат сезира Съда на ЕС в Люксембург (отговарящ за cъoтвeтcтвиeтo нa нaциoнaлни нopми c eвpoпeйcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo във връзка с вcичĸи peжими нa гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция y нac. Той все още не се е произнесъл.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Арпаджик 30.06.2019 14:08

    Тази дегенератска муцуна е 1/3 собственик на фирмата дето изби един автобус със хора.

  • 001 Тиква 30.06.2019 14:08

    Оказва се възможно да си по-тъп и нагъл, отколкото изглеждаш. След едно машинно гласуване/без ЦЦ/ трябва да се изхвърлят всички подобни отрепки.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.