Свързани новини

10.12.2018 16:12

31 милионa за храна без обществена поръчка в МО

Видян 2292 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Oколо 31 млн. лв. е похарчило министерството на отбраната за храна за последните 3 години, без за това да бъде обявена обществена поръчка, показа разследване на бТВ.


Сагата с изхранването на военните започва през лятото на 2015 г. Армията остава без доставчик на храна, след като договорът на тогавашния изтича. Обявена е нова обществена поръчка на прогнозна стойност 25 898 608 лв. без ДДС. Тя е за доставка на храни и напитки за всички военни формирования, хотели, почивни станции и военни клубове. Година по-късно министерството класира само 7 от участвалите 18 кандидати. Поръчката е блокирана след жалби на декласираните кандидати пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред Върховния административен съд (ВАС). Тогава министър на отбраната е Николай Ненчев.


В закона за отбраната е предвидено на военните да се осигурява безплатна храна и напитки. Има възможност парите за храна да се изплащат на всеки военен на ръка. Тези средства се внасяха в обща каса и се разпределяха и се стараехме до голяма степен да откликнем на нуждите, тоест да спазим този норматив и извън рамката на закона, обяснява Ненчев пред телевизията.


Това се запазва и по време на служебния министър Стефан Янев, въпреки че законът е променен в края на 2016 г. и в него се казва, че при занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите се осигурява безплатна храна и напитки, а не пари.


Ивайло Пандов е собственик на една от фирмите, които искат да снабдяват армията. Неговото дружество е сред обжалвалите процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка. Пандов смята, че парите се харчат незаконно, като се се купуват продукти за готвене без никакъв контрол.


"До 30 октомври, сумата е 30 980 555 лв Прогнозата на поръчката беше 31,78 млн. лв. Аз ви казвам, че са похарчени по-малко пари. И това са пари, предвидени по закона, като порцион на войника. Вие какво предлагате, да оставим войската без храна три години, защото осем фирми се обжалват една друга", попита настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той добави, че е безсилен .


„Аз Ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците или да разпуснем армията", сподели Каракачанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Тумбак войводата е крадлив патеричарски патриотар.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате