Свързани новини

10.12.2018 09:28

€330 млн. ни осъжда ЕС

Видян 1627 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сумата по делото, заведено от Европейската комисия (ЕК) срещу България, Българския енергиен холдинг, Булгаргаз и Булгартрансгаз, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната, може да достигне 330 млн. евро, каза в сряда експертът Васко Начев пред БНР. Очаква се решението да излезе до дни, но вече е взето.


Наказателната процедура беше образувана заради жалба на Овергаз от 2011 г., а разследването започна две години по-късно. Окончателно решение не е взето, но според експерта наказателната процедура срещу страната ни може да се окаже „коледен подарък с негативни окраски“ за България. Присъдените санкции по наказателни процедури постъпват в бюджета на ЕС. В момента България е в наказателна процедура и за качеството на въздуха и също може да се наложи да плаща сериозни глоби.


"Сумата ще бъде такава, каквато ЕК счете за необходимо да определи. Аз очаквам санкция, която евентуално да отговаря на това, което реално се е случило за този период от време, а именно - нарушение няма, България реализира успешно своята политика за изграждане на междусистемните връзки, за развитие и либерализация на пазара", отговори енергийният министър Теменужка Петкова на в. Сега.



В края на ноември м.г.  парламентът я задължи да защитава пред Брюксел позицията, че няма газов монопол от страна на държавата и ако й бъдат наложени санкции от страна на Еврокомисията, да ги обжалва пред Съда на ЕС. Така беше отхвърлено предложение да платим само 70 млн. евро извънсъдебно чрез споразумение.


„Не знам някой да е предложил извънсъдебно споразумение, и то да е с по-тежък ефект, отколкото влизайки в съдебен спор и решение на съда. Няма такъв вариант“, коментира експертът Начев. „Газпром също влезе в извънсъдебно споразумение с ЕК, а не предпочете съда, защото си даде сметка, че там наказанието със сигурност ще бъде по-високо“. Той визира казуса с неправомерни цени на няколко източноевропейски държави, сред които и България, за да избегне многомилиардна глоба. Ние единствени не предоговорихме след това условията години наред, а Борисов 3 се хвърли да го прави чак, след като се разчу медийно преди месец.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци