Свързани новини

08.12.2018 09:02

1,6 млрд. за София през 2019 г.

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордна е сумата в проекта за бюджет на София за 2019 г., представен от кмета Фандъкова - 1,587 млрд. лв.


„От 2012 до 2017 г. увеличихме собствените приходи на София със 184 млн. лв., без вдигане на данъците, с мерки за по-добра събираемост и развитие на икономиката на града. За тази година не залагаме увеличение на данъците, извън променените от Народното събрание, като ще предложим на общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за имоти в курортни селища, които не са основно жилище. Капиталовата програма е 1/3 от бюджета - над 551 млн. лв. От тях 58% са средства, които сме защитили и осигурили от европейските програми (324 млн. лв.)”, похвали се кметът.


Тя очерта като основен приоритет подобряването на качеството на въздуха и чистота в града, като съобщи, че догодина ще бъде готов първият участък от третата Зелена линия на метрото, което е най-големият транспортен и екологичен проект. До края на 2019 г. то ще се движи от бул. Вл. Вазов през Орлов мост и центъра до Красно село. Осигурените средства за метрото са 306 млн. лв.


„Почти 133 млн. са инвестициите в 172 нови автобуса и 13 нови трамвая, които пускаме до края на тази и през следващата година.


51,3 млн. лв. са за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди, а 38 млн. лв. сме осигурили за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община. Осигурили сме 17,6 млн. лв. за основния ремонт на трамвайните трасета. 206 млн. лв. (12 млн. лв. повече от м.г.) е бюджетът за чистота, като в него сме заложили средства за увеличаване на миенето и машинното метене на улици, както и по-честото събиране на едрогабаритни отпадъци.


Почти 18 млн. лв. инвестираме във възстановяване на паркове - продължаваме ремонта на Западния парк, облагородяваме на Южния парк, Северния парк, Борисовата градина и парк Дружба. Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество Софийски имоти в разширението на парк Възраждане и изграждане на аквапрак.


4,5 млн. лв. ще инвестираме във възстановяване на детски площадки. 693 хил. лв. инвестираме в продължаващата реконструкция на зоологическата градина.


17,7 млн. отделяме за рекултивиране на старите сметища в кв. Суходол, в с. Долни Богров и за депо Садината.


Предвидили сме 400 хил. лв. за закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.


Постоянен приоритет в последните години е образованието с изграждане и модернизация на детски градини и училища. Общо предвидените средства за инвестиции са 67,7 млн. лв.


18,7 млн. лв. сме отделили за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари.


9,3 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища.


39,7 млн. лв. инвестираме в основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите Красна поляна, Надежда, Връбница, Илинден и на Френската гимназия.


5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервация и реставрация на централната минерална баня в Банкя и банята в Овча Купел.


550 хил. лв. ще бъдат вложени в основен ремонт на столичния куклен театър.


Одобрени са и средствата за да стартира изграждането на център за съвременно изкуство Топлоцентралата”, съобщи Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби