Свързани новини

03.12.2018 14:52

2 пъти по-малко ще печелим от Бг поток, в сравнение с Южен, даже и да стане

Видян 2115 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Проектът за газопровод Български поток, който лансира премиерът Бойко Борисов, е като Южен поток - България, само че с една тръба, а не с четири. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Христо Казанджиев и Еленко Божков в предаването Неделя 150 на БНР.

„Затова коментирахме, че този поток е по-добре да се кръсти Бойкова бара, вместо Български поток. Идеята е свършеното по Южен поток да се интегрира“ с Борисов поток в общ пакет и всичко това, което е похарчено – правомерно или неправомерно, да бъде заметено под килима“, каза Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).



„Когато говорим за бара и я сравняваме с Южен поток, тя е бара и във финансово отношение, защото Южен поток трябваше да донесе приходи от $400 млн. от транзит годишно, а сега очакваме 240-280 млн., че дори 200 млн.“, допълни Еленко Божков, бивш член на енергийния регулатор КЕВР.
„Потокът, който премиерът лансира не е „български“, защото отговаря на геополитическите цели на Сърбия и Русия, но не и на България“, допълва Казанджиев.



 „Много хора забравиха, че Трансбанкалският газопровод бе за доставки на природен газ за Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Южният транзитен пръстен на българската система бе изграден за Сърбия с капацитет 1,5 млрд. куб. м, който така или иначе не се реализира, защото Сърбия отказа такъв газопровод. Според мен причина за отказа е, че такава инфраструктура създава много силна връзка с българското население в Западните покрайнини, или Източна Сърбия, давайки им възможност за прогрес, развитие и икономически напредък“, посочи още той.



„В момента се афишира бюджет от 2,8 млрд. лв. без ДДС – общо 3,36 млрд.лв. за Български поток, който, както и да го гледаш, излиза златен за България”, каза Казанджиев.

„Даже трябва да се чака най-малко 15 години, за да се изплати“, посочи Божков. И пак не е сигурно, обединиха се специалистите.

Според експертите не е ясно как се изчисляват ползите за България, след като в момента нямаме данни какви ще бъдат транзитните такси.

Тепърва ще се продава капацитет и тогава ще се види какви ще са реалните такси. Повтаря се сценарият с „Южен поток“- България. Това е несериозен и хазартен подход от управляващите, посочи Казанджиев.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.