Свързани новини

28.11.2018 11:33

Има още много като племето-убиец на американеца

Видян 3283 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

Смъртта на американец, убит от членове на изолирано племе, насочи прожекторите не само към местните жители на остров Северен Сентинел, но и към други "необезпокоявани" племена по света.

Рибарите, които заведоха Джон Алън Чау на острова, съобщиха, че са видели как сентиелците влачат тялото му по плажа, преди да погребат останките му. Хората от племето нямат имунитет срещу често срещани заболявания като грипа и излагането им на действието на външни лица заплашва оцеляването им, според Survival International. Племена и от други места по света са изправени пред болести, както и загуба на земя заради дърводобива и развъдниците .

Ето един поглед на племената, които до голяма степен са изолирани от външния свят.


1. Ава, (Бразилия)


Обявено като "най-застрашеното племе в света", вероятно около 100 от 600 -те членовете на Ава все още живеят номадски в амазонската гора, покриваща бразилската граница с Перу, според задълбочен доклад на National Geographic от тази година. Те живеят в "почти постоянни" заплахи от незаконното изсичане и горските пожари.

2. Папуаските племена (Западна Папуа)


Около 312 племена живеят в Западна Папуа, индонезийска провинция на остров Нова Гвинея. Много неща остават неизвестни за част от изолираните племената, които не контактуват с отдалечените групи в планинските райони, отглеждащи сладки картофи и развъждат селскостопански прасета, според Survival. Папуанците се различават етнически от индонезийците, които сега заемат земята и, с които често са в конфликт.

3. Машко Пиро (Перу)


Машко Пиро е едно от около 15 необезпокоявани племена в Перу, всички от които са изправени пред заплахи от нахлуването на нефтената и дърводобивната промишленост, застрашаваща оцеляването им. Племето до голяма степен избягва външни лица, съобщават Ройтерс, но негови представители се появяват все по-често през последните години заради смяната на местоположението им. Те традиционно ловуват и събират яйца от костенурки за храна, съобщава агенцията, като правителството изчислява броя им на по-малко от 800.

4. Палаван (Филипините)

Южните части на на остров Палаван на Филипините наброява около 40 000 души, но тези във вътрешността му остават изолирани и с недостатъчен външен контакт. Те практикуват пренасочване на култивацията, което позволява на гората да се регенерира, докато преместват своите земеделски земи от място на място.Племето се озовава заплашено от открити рудници и изкопаване на мините през последните години. Друго племе в северната част на Палаван, наречено Батак и наброяващо общо 300 души, гладува заради ниския добив на ориз, след като преместването му бе частично забранена от правителството, съобщи списание Wanderlust.



5. Кавахива (Бразилия)

 Кавахива - наричани "къси хора" или "червените хора" от съседните племена - вероятно са били принудени да водят номадски начин на живот през последните десетилетия, вследствие на обезлесяването на тропическите гори на Амазония в Бразилия, според Survival. "Преди това много малко се знае за тях, защото те контактуват с външни лица". Те ловуват, събират и изграждат сложни стълби нагоре по дърветата, за да събират мед, според Survival. Вероятно не са останали повече от 30" души.


 


  6.  Айорео (Парагвай)

 Членовете на Айорео, живеят изолирани в Чако, най-голямата гора на Южна Америка извън Амазонка. Членовете на племето нападнаха и избягаха от булдозери, които нарекоха "зверове с метална кожа", тъй като заради дърводобив унищожиха гората, която наричат свой ​​"дом". Неизвестен брой хора живеят номадски в гората днес, след като контактът с външни групи, включително мисионери, доведе до смъртоносни конфликти и болести в групата.


 


  7.Яномами (Венецуела)

  Яномами живеят в тропическите гори, простиращи се от южната част на Венецуела до северната част на Бразилия в продължение на хиляди години. Наброяват 40 000 души през 2014 г., съобщава Вашингтон пост. Освен заплахите заради добива на злато, Яномами са изправени пред недостиг на медицински грижи във Венецуела. Избухването на морбили, заразяващо 500 души през тази година, ги заплаши с унищожение.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци