Свързани новини

26.11.2018 10:17

Мей няма мнозинство за Брекзит, който почти договори с ЕС

Видян 1959 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На извънредна среща на лидерите в Брюксел в неделя сутрин Великобритания и ЕС почти се споразумяха за окончателния вид на споразумението за излизане на Обединеното кралство от Общността. Последният спорен въпрос от евространа беше бъдещето на Гибралтар, върху който премиерът на Испания Санчес държи неговата държава да има поделен с Англия суверенитет. Въпреки съобщенията на бг медиите, че са се разбрали с Мей, нито испанската, нито британската преса го потвърждават. Мей говори за Гибралтар – зона със собствено правителство, която принадлежи към британската общност като бивша колония, но е изключително важна като порта към Средиземно море, най-близка до Африка, като офшорна зона и като военна база, като за „част от семейството” на Лондон. Санчес желае гарантиран контрол на Мадрид след изтичането на 21 месеца преходен период между излизането на UK от Евросъюза и довършването на ангажиментите на Великобритания към ЕС, както обяснява признатият неотдавна за най-надеждна медия на Острова в. Гардиън.


ВВС пък пише, че дори да има уговорка с Брюксел, това не гарантира сделка по Брекзит. Причината е, че Мей няма мнозинство да прокара решението в собствения си парламент. Според ВВС от 72 до 81 депутати от партията на министър-председателката няма да подкрепят споразумението.  Арлин Фостър от подкрепящата кабинета партия на северноирландските юнионисти с нейните 10 депутати също е против. А правителственото мнозинство, което включва въпросните 82-91 депутати е само 13 гласа. Дори да се събере някаква подкрепа от червените – до 15 лейбъристи може да гласуват ЗА сделката на Мей с Юнкер, споразумението няма как да мине.


Въпросът е, ако това не стане, а именно договарянето на Брекзит е мисията, с която Тереза стана премиер, дали това няма да доведе до оставка на правителството й. Броени дни ни делят от развръзката на тази бурна история. За България тя е важна, защото ако няма сделка, еврофондовете от догодина ще се окажат поне с 15% по-малко, а контролът по изпълнението на проектите им, в което сме доста слаби, ще се усили до невъзможност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци