Свързани новини

26.11.2018 10:08

Рекордни 760 млн.лв. задължения на Топлофикация, взема 180 млн. за горене на боклук

Видян 2578 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


180 млн. лв. от еврофондовете или половината от парите за управление на отпадъците в България за целия период 2014-2020 г. отиват за изгаряне на боклук на територията на Топлофикация - София. Прогнозната цена на съоръжението е 370 млн. лв., като останалата част от сумата ще дойде от заем в размер на 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. ТЕЦ София ще го изплаща в следващите 30 години, пише Капитал.
С правителственото решение се дава съгласие Управляващият орган на ОПОС да подпише споразумение със Столичната община и Топлофикация за реализацията на проекта. Така дейностите по изграждане на инсталацията могат да започнат, преди Европейската комисия окончателно да одобри финансирането по проекта.
„Заради неясноти около екологичните, технологичните и финансовите параметри на проекта той стана обект на остри критики и в момента срещу него се водят 4 дела. Едното е срещу отказ от достъп до цялата документация на граждански сдружения, другото е срещу положителна оценка за въздействие върху околната среда от 2015 г., третото е срещу одобрението на заема от ЕИБ от Столичния общински съвет. Внесена е още една жалба - срещу отказа от провеждане на референдум, предложен от група общински съветници през октомври”, съобщи пред Капитал общинският съветник от Група 5 Иван Велков от Зелените.
Инсталацията за изгаряне на RDF гориво (refused derived fuel) е т.нар. трета фаза от системата за управление на отпадъци на София. Две от фазите ѝ вече са завършени: депо, площадка за компостиране и завод за механично и биологично третиране. Остатъчният продукт от обработката на отпадъци в завода край с. Яна е въпросното RDF гориво, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. Сега то се изгаря в циментови заводи из страната.
Инсталацията за горене трябва да затвори цикъла и да осигурява безплатно гориво за теца. Изчисленията на общината са, че благодарение на новата мощност Топлофикация ще спестява 65 млн. куб. м природен газ на година, или 15 до 18 млн. евро на година. Това би довело до намаляване с около 6% на сметките за парно. Което няма да стане, защото от края на 2019 г. с пускането на турски поток, вместо да вземаме транзитни такси за газ на комшиите, Анкара ще ни цака, тъй като синьото гориво вече ще тече от поробителите към нас, а не обратно, както беше от соцвреме насам. Цената на газа ще скочи с няколко процента.
Притесненията са свързани с избора на площадка - инсталацията ще бъде изградена на територията на ТЕЦ София, което означава, че горивото (говори се за 500 тона на ден) ще се извозва всеки ден от завода за боклук до столицата. Това са рискове за екологията и огромни разходи, които биха се спестили при разполагане на мощността далеч от града – в завода за боклук в Гара Яна.

Други екологични притеснения са свързани с отделянето на фини прахови частици и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева