Свързани новини

25.11.2018 09:42

Борисов ще подкрепи споразумението за Брекзит

Видян 2359 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов ще гласува днес на спешния Европейски съвет в Брюксел в подкрепа на споразумението между ЕС и Великобритания за Брекзит.


Проектът на споразумението съответства на интересите на България, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. По-рано през седмицата Министерският съвет одобри позиция в подкрепа на договореното споразумение.


Проектът, който днес ще обсъждат лидерите на 27-те страни от ЕС, запазва правата на европейските граждани във Великобритания, включително и на българите. Освен това са предвидени достатъчно гаранции, че Лондон ще продължи да участва в системата за европейска сигурност, обясниха източници от българското правителство.


Преходният период пък давал достатъчно време за адаптиране към новите механизми между ЕС и Лондон, като гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягването на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните връзки, обясниха от правителството.


Одобрението на споразумението за Брекзит обаче остана под въпрос през цялата изминала седмица. Дори не бе ясно днес дали ще се събират европейските лидери. Основен препъникамък бе статутът на Гибралтар - британската отвъдморска територия, за която претендира и Мадрид. До последно испанският премиер Педро Санчес плашеше, че извънредна среща на върха на ЕС ще се отложи, ако проблемът не се реши.


Мадрид настояваше за промени в текста на споразумението за Брекзит така, че в него да бъде ясно записано, че тя ще участва във всякакви бъдещи преговори за Гибралтар, предаде 24 часа.


На среднощни телефонни преговори между Санчес и председателя на Европейския съвет Доналд Туск все пак бе постигнато споразумение за Гибралтар. Санчес обяви, че е получил законови уверения, че чрез двустранни преговори с Великобритания Испания ще има думата при уреждане на статута на Гибралтар след Брекзит. Междувременно британското правителство оповести писмо от британския посланик в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар.


Тереза Мейзамина за Брюксел още в събота, за да разговаря с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск преди ключовата среща на върха.


Ако нещата се развият добре за Мей на Европейския съвет в неделя, премиерката се изправя пред още едно предизвикателство - текстът трябва да мине и през парламента в Лондон. Там Тереза Мей среща категорична съпротива срещу споразумението както от подкрепящи, така и от противопоставящи се на Брекзит. Проблематичен е предпазният механизъм, на който Мей се е съгласила, гарантиращ, че границата между Република Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Веска от Варна на 25.11.2018 в 15:45 "А сега, Бойко Борисов като министър – председател и председател на ГЕРБ да не се изсулва като миризливо нещо извън гащи, а да обясни – имало ли е схема „Домусчиев дава апартамент през посредник“ на „наш“? На колко горановци им е вързал зара през тази схема, за да не оставят следи, че лапнатия имот е техен на хартия? Колко кръстници и шуроналайки има като уж собственици на тия имоти? И срещу какво се дава такъв „рушвет“? И аверът на Цацаров и Борисов – „конпира“ Пламен Георгиев да провери откъде аджеба толкоз пари у кръстници и шуроналанайки, дето изпират апартаментите на горановци? А аверът на Борисов от оперативките всяка сряда – Цацаров да не мижа, а да провери! Нищо, че резултата от „проверката“ отсега го знаем - няма данни за престъпление."

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион