Свързани новини

20.11.2018 10:09

Деница Златева: Колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре

Видян 1363 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП не стои зад протестите, но подкрепя част от исканията на недоволстващите по улиците хора, свързани с увеличаването на доходите, гарантирането на сигурността и борбата срещу корупцията. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ зам.-председателят на БСП Деница Златева. „Солидаризираме се със социалните искания на българските граждани. Внесли сме официална част от тези искания в парламента и ще ги отстояваме колкото е възможно”, посочи Златева. На въпрос предстоят ли предсрочни избори, тя отговори: „Надявам се. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Може би две в едно. Може би с евроизборите – две в едно. Зависи от ината на управляващите, надявам се да се вслушат”.


Според нея, ако в началото хората са протестирали срещу високите цени на горивата, сега повечето искания са социални и за смяна на системата. "Хората споделят, че не могат да живеят нормално, нямат доходи, нямат перспектива. Всеки един протест е справедлив и отговорност на политиците е да се вслушат в това, което казват хората", отбеляза тя и припомни, че и първото правителство на Борисов е било свалено от протести, но той явно не  си е взел поука.


"Ние се солидаризираме със социалните искания на българските граждани. Внесли сме голяма част от тях и ще ги отстояваме", коментира Златева. Тя изтъкна, че България е парламентарна република и се управлява чрез закони, а не чрез еднолични решения на министър-председателя, каквато е реалността в момента.


Зам.-председателят на левицата заяви, че явно живеем в различни реалности - едното са макроикономическите показатели, говоренето на управляващите за ръст на БВП, увеличение на доходите, сигурна икономическа среда, борба с корупцията, както твърдят управляващите- от друга страна е усещането на гражданите, тези които всекидневно протестират, които са недоволни от начина, по който живеят, които искат сигурност за семействата и за децата си, искат по-високи доходи. "Ако управляващите не се вслушат в тези справедливи и социални искания на българските граждани, нещата може и да ескалират", каза още тя.


Деница Златева обясни, че БСП е заявила, че няма да се регистрира в пленарна зала, докато Валери Симеонов не подаде оставка. Според нея обаче, той не я е подал от разбиране, че е допуснал грешка и е обидил майките на деца с увреждания. Тя подчерта, че серията от обиди продължава от страна на Патриотичния фронт - зам.-председателят на Комисията по европейски въпроси Петър Петров е назовал децата "ненормални". "Най-малкото, което трябва да направи той, е да се извини, ако не и да се оттегли от постовете в НС", коментира тя.  Златева заяви, че БСП няма да крепи кворума на това управление.


"БСП ще влиза в пленарна зала за обсъжданията на предложенията, които направихме между първо и второ четене на бюджета, които до голяма степен отговарят на исканията на протестиращите", каза тя и поясни, че депутатите от левицата участват в работата на комисиите, внасят предложения между първо и второ четене на бюджета, а вече два месеца провеждат и срещи в цялата страна за представяне на "Визия за България". По думите й много от проблемите, поставяни от протестиращите са засегнати и по време на тези срещи. Тя подчерта, че управляващите трябва да се вслушат в гласа на хората и да има избори възможно най-скоро.


Златева заяви, че за всички е станало ясно, че коалицията на ОП се тресе от вътрешни противоречия и скандали и ги обединява само властта. "Очакваме днешното заседание на малкия коалиционен съвет. Има призиви от страна на Волен Сидеров за оставка и на Каракачанов. Ако запазят единство, то ще е само, за да останат на власт", обясни тя. Според нея, в рамките на този парламент, всякакви бъдещи мнозинства са изчерпани.


На въпрос за увеличението на депутатските заплати с 90 лв. и едва 40 лв, които се дават еднократно на пенсионерите, Златева припомни, че БСП многократно е внасяла предложения за замразяване на депутатските заплати. "Патриотите дойдоха на власт с обещанието минималната пенсия да стане 300 лв. Даването на 40 лв. и то не на всички пенсионери за коледните празници се представя едва ли не като успокоение и решение, но не е", каза тя. Златева отбеляза, че трябва да се фиксира възнаграждението на депутатите, а не то да зависи от промяната в средната работна заплата, защото това не е справедливо.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Пламен Пасков, Фейсбук 30.06.2019 14:08

    Изобщо не съм сигурен – дали хората по протестите (шумната част от тях) наистина искат социална справедливост. Защото през 1989 и годините след това гласуваха, търпяха, харесваха си и викаха по площадите точно за обратното. Тоест – за капитализъм, където ние сме в положението на долнопробна ресурсна колония с туземно безправно население. Имахме си социална справедливост преди 1989, но поискахме капитализъм, където всичко “социално-справедливо” в наши дни пресъхва и изгаря дори и в САЩ и Великобритания – най-лютите капиталистически държави-метрополии. Ако шумната част по протестите искаха социална справедливост, щяха да го кажат, напишат, произнесат, и обяснят. Щяха да напишат думата “социализъм” или поне “долу колонизацията”, или “долу капитализма!”. Не видях да го направят никъде. Викат само “оставка” и “смяна на системата”, без да са в състояние да обяснят – за каква система става дума. Значи отново са впрегнати да играят “стани да седна”, но по чужда външна свирка. А щом са впрегнати от чужди интереси, значи отново ще е за наша сметка и срещу нашия интерес. Ако протестът иска справедливост, нека каже “социализъм”… Викове “Оставка” и “Смяна на системата” са безсмислици… Пламен Пасков, Фейсбук

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей