Свързани новини

16.11.2018 16:45

ГЕРБ отлага е-гласуването и маха номерата на партиите в бюлетината

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няколко месеца преди евровота управляващите предлагат промени в Изборния кодекс. Измененията са внесени от депутати от ГЕРБ и от "Обединените патриоти" днес в деловодството на Народното събрание. С тях се ограничава машинното гласуване и се отлага въвеждането на електронен вот. Освен това проектът предвижда да се премахнат номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Идеята е така да се избегне феноменът "15/15".


Според действащия закон машинно гласуване трябваше да има във всички секции след президентските избори през 2016 година. Такова обаче нямаше и законът беше нарушен няколко пъти. Централната избирателна комисия (ЦИК) дори беше осъдена да въведе машини във всяка секция, но това така и не се случи. Малко преди предсрочните парламентарни избори от комисията обявиха поръчка за изпълнител. На нея се яви само една фирма, която обаче от ЦИК дисквалифицираха и машините отново не бяха във всяка секция.


За да няма поредно нарушение на закона за предстоящите догодина избори, с поправките се предвижда ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те трябва да са не по-малко от 1000. За сравнение, общият брой на секциите е около 12 500. Устройства ще има само в секции с повече от 300 избиратели. В предложението е записано, че машинното гласуване се "въвежда поетапно", но не и дали някога ще го има във всички секции.


Решението къде и колко да има машини ще трябва да се взима най-късно до 10 дни след обявяването на датата на изборите.


Законопроектът предвижда още за изработването на машини вече да не се правят отделни поръчки преди всеки вид избори. Сега вече за това ще отговаря "Информационно обслужване" АД, която по необходимост може да използва и подизпълнител.


Според действащия Изборен кодекс на предстоящите евроизбори трябваше да има и електронно гласуване, но то се отлага за неопределено време, а поправките в закона са написани така, че може то никога да не бъде въведено. В сегашния закон е записано, че:


"В случай че експериментално дистанционно електронно гласуване е проведено успешно - при гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, и не са установени съществени нарушения при провеждането му, на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите от гласуването се вземат предвид при определяне на резултатите".


Управляващите отлагат въвеждането на електронното гласуване, като премахват от този текст думите "на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г.".


Според закона експериментално електронно гласуване трябваше да има след 1 януари 2018 година, но такова не беше проведено на частичните местни избори, които се провеждат периодично в различни населени места. Така на практика беше нарушен законът. Сега обаче управляващите решиха проблема, като махнаха от кодекса датата.


Освен това с проекта се премахват номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Идеята е така да се избегне феноменът "15/15" - когато избиратели погрешка гласуват с преференция за кандидата от листата, чийто номер съвпада с този на партията.


Източник: OFFNews


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.