Свързани новини

11.03.2009 10:43

ЕС обмисля да намали ДДС в ресторантьорството

Видян 1592 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовите министри на 27-те в ЕС обсъждат споразумение за намаляване на ДДС в ресторантьорския сектор. Това е старо желание на Франция, на което Германия дълго се противопоставяше. Но преди няколко седмици Берлин престана да упорства, отваряйки по този начин пътя към евентуално споразумение.


В момента минималният размер на ДДС в рамките на ЕС е фиксиран на 15 %. За да го намалят, държавите трябва да преговарят кое ще съставлява правонарушение и да постигнат съгласието на всички държави-членки. Защо Германия дълго време отказваше да се съгласи с предложението на Франция и какво я накара да си промени мнението? По този повод Ернст Щетер, Генерален секретар на Фондацията за европейски изследвания заяви, че отказът на Германия е още отпреди да настъпи кризата. Трябва да кажа, че Германия се опасяваше, че намаляването на ДДС ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и до надвишаване на критериите, установени с Договора от Маастрихт, които предвиждат той да е в рамките на 3%. Сега ситуацията напълно се промени. В условията на криза това вече не е съществен аргумент, тъй като много държави, сред тях е и Франция, надвишават установения праг от 3%. Аз смятам, че от една страна това е само един детайл в борбата срещу икономическата и финансова криза, от друга страна може би Германия е отстъпила в името на френско-германските отношения, които в последно време се влошиха. Накрая Германия се реши на тази отстъпка, тъй като това не й струва кой знае колко много пари. Въвеждането на тази мярка за ресторантьорския сектор ще струва на Франция близо 3 млрд. евро. Така че Германия се съгласи. Жак Ширак още през 2002 г. пледираше за това пред ЕС. Тогава премиерът Жан-Пиер Рафарен заяви пред медиите: “Ще отида в Брюксел и ще постигна споразумение за намаляване на ДДС в този сектор”. Никола Саркози продължи кампанията през 2007г. и най-накрая останалите страни сметнаха, че предложението на Франция е благоразумно. Информацията е на РФИ, цитирана от БГНЕС. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей