Свързани новини

13.11.2018 17:35

253 млн. лв. печалба от ГО имат застрахователите за 2017 г.

Видян 3032 пъти | Коментари 3
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) обвини шефката на Комисията по бюджет и финанси МенТа Стоянова в лобизъм, заради готвените промени в законозателството, пише Епицентър. Според неправителствената организация депутатката от ГЕРБ се държи като представител на застрахователно дружество.


В отворено писмо до Стоянова и медиите, от института настояват предложенията за промени в Кодекса за застраховането да бъдат оттеглени, за да има време за по-широк обществен дебат.


Припомняме, че въпросните промени слагат таван от 20 000 лв. обезщетение за близките на починал при катастрофа при застраховка Гражданска отговорност (ГО). Поправките, които касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения вече предизвикаха вълна от възмущение. Редица експерти и организации видяха в новите условия откровено прокарване на интересите на застрахователните кръгове.


Според ИПБ дебатът около закона в НС „се превърна във фарс”. В писмото на организацията се подчертава, че представянето на промените е било изпълнено с манипулации. Най-вече това важи за твърдението, че премиите по застраховка ГО могат да достигнат 1000 лева, ако предложението не бъде прието.  От института настояват, че  подобен скок не е реален, заради чисто пазарния механизъм.


„Уведомяваме Ви, че и в момента застрахователните компании могат да вдигнат цената на ГО на 1000 или 2000 лева, но не го правят. Това е така, защото цената се определя не само от размерите на риска, а и от пазарните отношения”,  настояват от ИПБ.  Именно конкуренцията между отделните застрахователи ги ограничава да предлагат осезаеми разлики в цените.


Институтът се позовава на данни от Комисията за финансов надзор, според които за 2017 г. приходите от застраховка ГО са в размер на 659 227 502 лв., а общо изплатените обезщетения са 406 924 553 лв.. Административните разходи по закон биха могли да достигнат до 20%,но може да бъдат 0. Или това са до 131,8 милиона лв. Т.е остават над 120,5 милиона лева печалба за 2017 година. Тази сума, според Комисията за финансов надзор, е недостатъчна за обезпечаване на бъдещи искове. но тя може да е и двойна. Само от тази застраховка, а има и много други. Това означава, че още в началото на 2018 година застрахователните компании са започнали да работят с недостиг на финансов ресурс.


ИПИ обвързва финансовата картина с внесените предложения за налагане на лимити на обезщетенията при смърт от ПТП, което  поражда подозрения, че Строянова действа „не като народен представител, а като представител на застрахователните дружества”.


 Ако не се увеличи Гражданската отговорност, неминуемо ще се стигне до фалити на застраховател, призна по-рано самата Стоянова. В 19’  вече писа как властта се опитва да спаси една от най-големите застрахователни компании у нас, която е заплашена от фалит и още лятото КФН обсъди отнемане на лиценза й. Управляващите се уплашиха, че може да настъпи дори по-голяма криза от фалита на КТБ и впрегнаха всички сили, за да спаси въпросния застраховател.


Въпреки призива на ИПБ за обществен дебат, още на следващия ден управляващите излязоха с още по-крайни предложения. С извънредно изявление в НС Стоянова заяви за предложението на ГЕРБ таванът на финансовите претенции на роднини на загинали при ПТП да е сведен до 5 000 лв. На този фон дори и скандалното предложение за таван от 20 000 лв. изглежда приемливо. А сега е 95 000 лв.


И отново в противовес на  упреците за манипулации Стоянова заяви, че ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, то „ГО би могла да се увеличи, двойно, тройно, дори и повече“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    при такива огромни печалби искат вдигане на ГО,наглост и изнудване,рекет над българите /чист грабеж....менто

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден