Свързани новини

12.11.2018 09:30

Президентът: Свободомислието днес се наказва

Видян 1250 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад” . заяви в обръщение към народа президентът Румен Радев по повод на 29-тата годишнина от 10 ноември 1989г..


Радев подчерта, че разни хора влагаха различни надежди в прехода, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Сред тях той открои очакванията за свободата на мисълта и словото, разделение на властите и върховенство на закона.


„Свободата на словото е спомен от миналото”, констатира с огорчение Радев. Президентът посочи, че четвъртата власт у нас абдикира от ролята си на коректив. „Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва”, заяви той.


 „Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция”, заяви Радев и посочи за пример гласуването на новия данък върху старите автомобили. „Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък”, категоричен е президентът.


Радев подчерта, че демографският срив и емиграцията са оценка за моралната и социалната криза в обществото. Той припомни, че преди 29 години промените започнаха със смяна на върха и добави, че демократичните свободи днес се нуждаят от широка, гражданска подкрепа.


„Убеден съм, че българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност”, заяви президентът и завърши посланието си с тезата, че всяка порочна система е исторически обречена.


След обръщението на президента Радев последваха и остри реакции от страна на управляващите.


Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че подобно изказване не е на обединител на нацията. Според него демокрацията не е в опасност защото има работещ парламент, стабилно правителство и дейна опозиция. Тезата си, че опасност за демокрацията няма Цветанов аргументира с „добрия икономически растеж, повишаването на доходите, ниската безработица и прозрачното взимане на решения от управляващите”.


"Кое от това, което казах, не е истина? Нека да отговорят на този въпрос!", заяви в Париж президентът, след като бе помолен от Канал 3 да коментира реакцията на Цветанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Бамби 30.06.2019 14:08

    Все повече започва да ми допада Румен Радев за президент!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион