Свързани новини

12.11.2018 09:32

Отхвърлиха искания от БСП референдум за горене на боклук в ТЕЦ - София

Видян 1196 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„На Европейския съюз ли да вярваме за чистотата на въздуха или на ГЕРБ в Столичната община”, попита председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Брюксел ни даде 2 месеца или на България ще бъдат наложени санкции, тъй като все още не е изпълнила изцяло решението на Съда на ЕС от 5-и април 2017 г. Той установи, че държавата ни е нарушила задълженията си по директивата за качеството на въздуха и не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици. Според последните класации София е с 9-ия най-замърсен въздух в ЕС и 14-ия от големите градове в Европа.


"Това решение на Съда на ЕС през 2017-а изненада управляващите от ГЕРБ в София, които до този момент упорито отказваха да признаят, че има проблем. После набързо предприеха мерки, започнаха да измерват чистотата на въздуха, установиха, че наистина нивото на фини прахови частици е чувствително над нормите и се наложи да преработват стратегията. Сега твърдят, че въздухът в София вече е чист и изграждането на инсталация за горене на преработени в RDF гориво отпадъци няма да замърсява допълнително. Това е манипулация. И доказателство за това е именно призивът на Европейската комисия към България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5-и априв 2017 г., защото в противен случай ще бъдат наложени санкции", заяви Паргов.


Според него решението на СОС да отхвърли Доклада с предложение за провеждане на референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF, не означава, че идеята се е провалила окончателно.


"Сега предстои областният управител да потвърди или да отхвърли това решение. Ако го потвърди, ще обжалваме в Съда. Ако и Съдът не се произнесе в наша полза, ще съберем подписи от гражданите, за да върнем темата за разглеждане отново в СОС", контраатакува Паргов.


Председателят на БСП - София е категоричен, че подобна инсталация за горене на RDF е необходима, но: "Спорът ни с управляващите от ГЕРБ е за мястото на което, трябва да бъде изградена тя - ние настояваме да е в местността Садината (б.р.далеч извън града), където е построен заводът, а те искат да е в ТЕЦ София. Когато СОС взема решения за десетки години напред, какъвто е случаят, пряката демокрация е много важна. Няма нищо страшно в това да питат хората".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и