Свързани новини

10.03.2009 18:22

Първанов: "Българската Коледа събужда съпричастността на българите!"

Видян 2466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Целта на инициативата "Българската Коледа" не е да се съберат всички пари, които ще решат проблемите. Целта е събудим позадрямалото чувство на съпричастност у българите". Това заяви президентът Георги Първанов при обявяване на резултатите от шестата кампания Българската Коледа, предаде БГНЕС. "Българската Коледа печели, защото има прозрачност. Хората дават, защото виждат детето. Ние предизвикахме промени в държавната политика със своята дейност, политика и ангажименти", изтъкна държавният глава. Той наблегна на резултатите от кампанията. На първо място на това, че "Българската Коледа" доведе до включване на нови групи заболявания в клиничните пътеки и Здравната каса. Наред с това бе създаден Фонд за лечение на деца към Министерството на здравеопазването, за който са заделени 20 млн. лв. от излишъка. "Дори да не бъдат усвоени тези пари, те ще останат на разположение на Фонда", подчерта Георги Първанов. Третият резултат е, че правителството прие Национална програма за редките болести. "Това е важен знак, че ние сме друг тип общество, че сме в състояние да обърнем внимание и на тези заболявания", каза президентът и изтъкна насочването на вниманието към ранната диагностика. Държавният глава подчерта, че проблемът с Могилино не се изчерпва със закупуване на нови къщи на децата. "Проблемът е с ранната диагностика на младите майки", каза Първанов. Той припомни, че вече 5-та година се заделят средства за националната генетична лаборатория към Майчин дом.
В списъка на най-големите дарители на кампанията са "Градус-1" – най-големият производител на пилешко месо у нас с 30 хил. лв.Компанията е най-големият бенефициент по едни проект от програма САПАРД с 4.1 млн. лв., а връзките на собственика й Иван Ангелов с БСП и Първанов бяха изтъквани публично неведнъж. Ангелов е акционер в холдинга "Тера груп", в който влиза и станалата известна със спечелените обществени поръчки фирма "Биндер" на брата на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Търговищкото дружество "Пътинженерингстрой – Т" е дарило 50 хил. лв. Дружеството с предмет на дейност пътно строителство и поддръжка, е спечелило по оперативна програма "Регионално развитие" два големи търга за общински пътища в общините Попово и Търговище.
Дарител на "Българската Коледа" е Корпоративна търговска банка с 25 хил. лв., "РИСК инженеринг" на Богомил Манчев с 20 хил. лв., "Винпром Пещера" с 10 хил. лв и другият алкохолен производител "СИС индърстрийс" на Миню Стайков със скромните 5 хил. лв. Тодор Батков е дарил 10 хил. лв., колкото и Веселин Топалов. Самият Първанов е дал 3800 лв., а Сергей Станишев – 1500 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.