Свързани новини

11.11.2018 08:02

Вълна от протести на 10 ноември

Видян 1890 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



На годишнината от 10 ноември 1989 година, дата, която се смята за начало на демократичните промени в България, граждани ще протестират по различни поводи в София и страната.

За пореден път пред Министерския съвет излязоха майките на деца с увреждания, които настояват за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради обидните му изказвания по техен адрес.

Демонстрация срещу управлението пред сградата на правителството организира и политическото движение "Заедно", чийто лидер е познатият политик от прехода Александър Томов.  

В Русе граждани се включиха с протестно автошествие до Дунав мост, за да обърнат внимание върху влошеното качество на въздуха в областния град. Обявеният протестен автопоход потегли в 11 часа от централната част и премина през някои от основните булеварди в посока граничния пункт "Дунав мост".

Там близо 150 автомобила блокираха напълно движението във всички посоки - към Силистра и към вътрешността на страната, което принуди полицията да помоли за прекратяване на протеста в тази част на града.

Хората носеха маски на лицата си, плакати с надписи "Помощ! Тровят ни" и "Мръсният въздух ни убива", а гневът им бе насочен към някои от мощните фирми, които са и основни замърсители на околната среда.

След като напуснаха граничния пункт, протестиращите се насочиха към Източната промишлена зона, където се намира заводът за автомобилни части "Монтюпе" - един от основните замърсители на въздуха в Русе. След като никой от компанията не излезе, за да говори с хората, те се върнаха в центъра и изразиха исканията си пред сградата на общината.

Според организаторите такива протести тепърва предстоят, ако властта не обърне внимание на екологичната обстановка в Русе.

Жители на Перник също протестираха за по-чист въздух. Организатор на проявата е гражданската инициатива „Дишай Перник”, а поводът, според инициаторите, е влошеното качество на въздуха в града и депозираните четири инвестиционни предложения за изгаряне на отпадъци.

Местонахождението на бъдещите инсталации образува триъгълник, в средата на който е Перник, обяви Ивайло Велинов. Организаторите призоваха населението за по-голяма активност в отстояването на правото му да диша по- чист въздух.

В момента замърсяването на въздуха с фини прахови частици е пет пъти над нормата на СЗО, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев- председател на сдружение „Въздух за здраве”.

Протест срещу поскъпването на горивата и повишаването на данъка на старите автомобили се проведе във Видин.

Гражданите искат и от кмета незабавно стартиране на процедурите по изменение на Общия подробен устройствен план на Видин, което ще даде възможност на Пътната агенция да обяви тръжните процедури за строителството на новия път между Видин и Монтана.

"Протестът е всъщност израз на едно всеобщо недоволство и смятам, че бихме могли да започнем от Видин да показваме на останалата част от страната как хората трябва да се обединят, с различни искания", казаха организаторите.
Граждани на Шумен протестираха пред общината с искане за по-високи доходи.

Пред сградата на общината се събраха около 20 шуменци. Те заявиха, че настояват за по-добро управление на държавата, по-високи доходи и по-добри условия на живот. Организаторът Панайот Йорданов поясни: "Протестът е против всички управляващи и нашата система. Ние подкрепяме майките, пенсионерите, инвалидите". Протестът е организиран чрез социалните мрежи.  

Протест срещу поскъпването на горивата и повишаването на данъка за старите автомобили се проведе във Варна. По централните булеварди на града премина автошествие.

Пред общината обаче протестиращите, сред които и варненски рокери, поискаха оставката на Валери Симеонов в знак на подкрепа на майките на деца с увреждания, а някои от тях поискаха и оставката на цялото правителство и не скриха, че протестът вече прерасна в политически.

"Не можем повече да търпим ситуацията, в която се намираме", особено са засегнати от факта, че старите коли ще бъдат облагани с по-висок данък, а те нямат средства да си купят нови.

“В нашата държава вдигат само цените на всичко, но заплатите изобщо не ги вдигат. Ако направят, както се говори гражданската отговорност хиляда лева, повечето хора от България карат коли до 2 хиляди лева, няма как да се плаща гражданска отговорност от хиляда лева“, каза протестиращ.

Днес започва национален протест в 11.30 във всички областни градове, като отново се очакват блокади по основни пътни артерии. В  него се очаква да се включат 33 български града, включително столицата.

Диференцирана данъчна ставка за горива, храни и лекарства, както и  незабавно спиране на законопроектите за гражданската отговорност и за местните данъци и такси в частта автомобили, искат протестиращите срещу поскъпването на живота.

Те отправиха шест искания към  правителството и  парламента срещу поскъпването на живота и социалното убийство на българите и дадоха срок от една седмица на управляващите.

„На първо място – диференциране на данъчните ставки за горива, лекарства и храни; незабавно спиране на законопроекта за „Гражданска отговорност“ – да бъде издавана „Гражданска отговорност“ на лице, а не на автомобил; незабавно ревизиране на възнагражденията на народните представители и на висшите държавни служители, като те бъдат обвързани с минималната работна заплата; ревизия на минималния осигурителен доход в зависимост от спецификата; съкращаване на ненужните държавни агенции и паразитни институции, които само вземат ресурс от държавния бюджет“, обяви исканията на протестиращите Александър Стамболийски Националния координационен съвет .

 

 Източник: Гласове


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне