Свързани новини

09.11.2018 15:19

Паргов: На ЕС ли да вярваме за въздуха или на ГЕРБ в СО?

Видян 1095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   На Европейския съюз ли да вярваме за чистотата на въздуха или на ГЕРБ в Столична община. Това попита председателят на групата на БСП в СОС и на столичинте социалисти Калоян Паргов, след като стана ясно, че има сериозна опасност на България да бъдат наложени санкции от Европейския съюз, тъй като все още не е изпълнила изцяло решението на Съда на ЕС от 5-и април 2017 г. Тогава същият този Съд установи, че България е нарушила задълженията си по директивата за качеството на въздуха и не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици.


"Това решение на Съда на ЕС през 2017-а изненада управляващите от ГЕРБ в София, които до този момент упорито отказваха да признаят, че има проблем, припомни Калоян Паргов. - После набързо предприеха мерки, започнаха да измерват чистотата на въздуха, установиха, че наистина нивото на фини прахови частици е чувствително над нормите и се наложи да преработват стратегията. Сега твърдят, че въздухът в София вече е чист и изграждането на инсталация за горене на преработени в RDF гориво отпадъци няма да го замърсява допълнително. Това е манипулация. Управляващите от ГЕРБ в София манипулират гражданите. И доказателство за това е именно призивът на Европейската комисия към България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5-и априв 2017 г., защото в противен случай ще бъдат наложени санкции. При това положение на кого да вярваме - на ЕС или на ГЕРБ в София? Очевидно, че управляващото мнозинство в столицата чете данните за чистотата на въздуха като Дявола - Евангелието".


Според Калоян Паргов решението на СОС да отхвърли Доклада с предложение за провеждане на референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF, не означава, че идеята се е провалила окончателно.


"Сега предстои областният управител да потвърди или да отхвърли това решение, обясни той в Сутрешния блок на БНТ1. - Ако го потвърди, ще обжалваме в Съда. Ако и Съдът не се произнесе в наша полза, ще съберем подписи от гражданите, за да върнем темата за разглеждане отново в СОС".


Председателят на БСП - София е категоричен, че подобна инсталация за горене на RDF е необходима. "Спорът ни с управляващите от ГЕРБ е за мястото на което, трябва да бъде изградена тя - ние настояваме да е в местността "Садината", където е построен заводът, а те искат да е в ТЕЦ "София". когато Столичният общински съвет взима решения за десетки години напред, какъвто е случаят, пряката демокрация е много важна. Когато беше гласуван първият доклад, той беше приет със съвсем крехко мнозинство. Това показва, че липсва нужния консенсус по въпроса и е важно да се допитаме до мнението на гражданите. Не бива разговорът по тази тема да бъде профанизиран, както се случи по време на сесията в четвъртък. Управляващите в СО трябва да знаят, че няма нищо страшно в това да питат хората".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни