Свързани новини

09.11.2018 15:02

Манолова: 1 960 лв. да стане обезщетението за служителите при фалит

Видян 1858 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Омбудсманът Мая Манолова поиска обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя отпуска, да се увеличи от 2,5 минимални работни заплати на 3,5 или обезщетението да стане от 1 400 лв. на 1 960 лв.


В писмо до Народното събрание общественият защитник аргументира исканото увеличение с жалби на граждани, които са получавали по-високи възнаграждения, но заради сега действащия „таван“, не могат да бъдат адекватно и справедливо компенсирани, предаде бТВ.


„Типичен, но не изолиран, е случаят със служителите на дружеството „Ер Виа” ООД, които са с прекратени правоотношения и с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения от бившия си работодател. Отнася се за служители – пилоти, стюардеси, инженери, технически персонал за поддръжка на самолети, хора, които полагат висококвалифициран труд и съответно са наети с високи по размер трудови възнаграждения“, дава пример Манолова. В писмото си до депутатите тя прилага и подписка от служителите на фирмата, която е в процедура по обявяване в несъстоятелност.


Според Манолова, предложеното увеличение няма да повлияе или засегне бюджета на държавното обществено осигуряване, защото сумите във Фонда не се формират от държавния бюджет, а са набирани солидарно от работодателите. Тя допълва, че увеличението няма да се отрази и на работодателите, тъй като и през следващата година не се предвиждат вноски от тяхна страна заради внушителния ресурс във Фонда.


„Във Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите има събрани 257 милиона лв., от които през 2017 г., преди направените по инициатива на институцията на омбудсмана законодателни изменения, са изплатени на работници и служители около 800 хил. лв. За 2018 г., след промяната, изплатените суми са за над 7 милиона лв.“, посочва омбудсманът,


Мая Манолова е заяви, че предлаганото увеличение ще осигури по-адекватно и по-справедливо компенсиране на работници и служители от фалирали предприятия с по-високи по размер трудови възнаграждения, неполучили отработените си заплати и обезщетения от некоректен работодател.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на