07.11.2018 15:16

Безплатни белодробни прегледи във Втора градска, Първа става универистетска болница

Видян 2100 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробни болести, съвместно със Столичната община продължават безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София.


Профилактичната кампания продължава, като са определени следните дати:


на 16 ноември 2018 г. от 12 до 17 ч.;


на 30 ноември 2018 г. от 08 до 13 ч.;


на 02 декември 2018 г. от 08 до 13 ч.;


на 14 декември 2018 г. от 08 до 13 ч.


Прегледите се извършват от пулмолога д-р София Ангелова в двора на Втора МБАЛ в София, която предоставя апарат за целите на кампанията.


За улеснение на желаещите записването може да се направи на телефон 070010126 от 10.00 до 16.00 часа, както и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu , още от началната страница.


Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община и Института за здравно образование. За прегледи се записват пушачи или пасивни пушачи, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.


Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза! Белодробните болести са на първо място в Р. България по заболеваемост.


По предложение на здравния министър и с решение на МС на вчерашното му заседание общинската Първа градска болница в София  стана университетска болница.  “Да, тази година кандидатстваме за Първа градска болница, а следващата за Втора градска да стане университетска”, потвърди пред Столица.bg д-р Веселин Милев, който е председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в СОС. Най-централното здравно заведение в милионния град на ъгъла на бул. Патриарх Евтимий и ул. Раковски разполага с 272 легла, като само тази година Столичната община инвестира над 500 000 лв. в ремонти на отделенията и закупуване на нова медицинска техника. В момента те вървят в хирургичния блок и общината е осигурила финансирането за нова апаратура за анестезия.


В три общински болници вече има екзистенц минимум за хабилитирани лица, каквито са необходими за вдигане нивото на лечебното заведение. И като университетска болница Първа градска остава собственост на Столичната община.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното