Свързани новини

01.11.2018 18:00

2.5 млрд.лв. сме взели от оръжие

Видян 2362 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Само през миналата година България е изнесла оръжия за 1, 219 млрд. евро, предаде БНР. Експортът на смъртоносната продукция минава през частни фирми, без да попълва 100% хазната със съответните очаквани приходи, както е било преди 30 г. при традиционния бум в бранша. Без належащата печалба държавата обаче се оказва въвлечена и във въоръжаването на радилакни групировки и може да претърпи санкции.  ПАСЕ  вече пое разследване на страната, заради износа на оръжия за терористите в Сирия.


Основната част от износа за последната година е била насочена към Саудитска Арабия, Индия, САЩ и Ирак, сочи доклад на Меджуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката, приет от депутатите.


Пред БНР депутатът от БСП Славчо Велков настоя за по-голям контрол от страна на държавата за подобни експортни сделки.


"България е един от сериозните износители на оръжие за района на Близкия изток, но не като държавна политика, а като политика на 19-20 фирми. Това носи приходи на частни фирми и на онези, които го препродават”, подчерта Велков, цитиран от Сега.


„Очевидна е нуждата от експортен контрол. Ако наистина беше вярно това, че има 1,2 млрд. евро приход, би трябвало да видим приходното перо на Бюджета стотици милиони приход от данък печалба, а такова нещо няма”, подчерта депутатът.


Докато едни фирми генерират внушителни печалби, българското оръжие се оказва в различни горещи точки по света и попада в ръцете на съмнителни групировки. Известно е, че САЩ изнасят оръжия и боеприпаси за своите съюзници. Голяма част от нашата военна продукция минава също през ръцете на частни американски компании, които снабдяват различни радикални движения на „умерената” опозиция в Сирия, стигайки до ИД.  


Преди седмици от 19’ вече писахме, че продукцията на Арсенал и държавния ВМЗ-Сопот, по заобиколен път достига до бойните полета на гражданския конфликт в Украйна. Страната ни налива масло в огъня на гражданската война в Украйна, където живее най-голямата българска общност зад граница.


Воененният експерт Димитър Димитров, заяви, че България официално продава оръжия на няколко американски компании. „Юридически всичко е чисто, необходим е само т. нар. Сертификат на на крайния потребител,  който се издава при разтоварването на оръжието. Никой обаче не може да каже къде се озовава то фактически”.


19’ вече многократно писа как боеприпаси на българските оръжейни заводи се изнася за армиите на Ислямска държава в Сирия, както и в Йемен.


    Припомняме, че  ПАСЕ поиска страната ни да бъде разследвана за износа на оръжия за терористите в Сирия.  Поискана е проверка, която да установи дали са изнасяни за ИДИЛ и други терористични организации в периода между 2014 и 2017 година (кабинетите ББ1 и ББ2).  От ПАСЕ се позовават на нашумялото разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и международен пул.  И докато няма надлежащ експортен контрол от страна на държавта, едни печелят, а цената за недобросъвестните сделки може да платим всички.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ако не сме ние,други ще заемат пазарите ни,както вече става!Нищо лично,ама чакат на опашка за пазари,а българите нямат работа!Всичко се унищожи!

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови