Свързани новини

31.10.2018 14:50

1,2 млрд.лв. нов борч на държавния БЕХ за последните 4 месеца под ръководството на Кумгейт

Видян 4663 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българският енергиен холдинг трябва да бъде закрит, гласи девиз от идването на власт на кабинета Борисов 1 преди повече от 9 години. При кабинета Борисов 3 БЕХ не само, че съществува, но и трупа нови и нови дългове – само от юни до октомври успя да изтегли облигационен заем от 600 мн. Евро или близо 1,2 млрд.лева. Преди две години БЕХ взе над 2 млрд. лв., за да се разплатим по спора за реакторите на АЕЦ Белене. Тези пари не влизат в сумата на държавния дълг, но на практика са за сметка на данъкоплатците, понеже холидингът е държавен. Другото плащане на парите става под формата на увеличени цени на тока, които пак плащаме ние, вече като абонати на различните ЕРП, които мразим, вместо да проследим кой е виновен наистина.
Малцина знаят например, че БЕХ на практика субсидира с 2 млрд.лв. невъзвръщаеми заеми различни енергийни дружества и то не само държавни, в рамките на т.нар. си „2,6 млрд.лв. инвестиции”. Общинската Топлофикация – София например бе почерпена неотдавна със 106 млн.лв. като поет от БЕХ неин дълг за доставено, но неплатено гориво към Булгаргаз, който е дъщерно дружество на... БЕХ. В противен случай съдия-изпълнител щеше да запечата фирмата.
Ако това ви се струва малко, погледнете отпуснатите от БЕХ на Топлофикация – София при Борисов 2 невероятни 503 млн.лв. – ПОЛОВИН МИЛИАРД, които уж са заем, но по информация на вестник Сега от него са платени около 30 млн.лв.
Кое щеше да бъде по-лесно? Ами БЕХ, чрез дъщерната си Булгаргаз да поиска адекватни цени на газа от Русия, защото както се оказа, ние единствени в ЕС не сме го направили, както разкриха и Брюксел, и Москва. Така Топлофикация – София нямаше да трупа дългове и нямаше да се налага в нея да потъват още и още колосални пари. Особено, когато нагло се обяснява, че няма съпоставими по размер средства за вдигане на пенсиите над прага на бедността например.
Едни други пари, които няма да се върнат, са онези, които БЕХ ще даде на държавния ТЕЦ Марица – Изток 2, за да си


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,