Свързани новини

31.10.2018 13:40

Кражба на изкуство? Ирак си иска обратно 3000-годишен асирийски артефакт, пуснат на търг в Ню Йорк

Видян 1614 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


   Ирак си иска обратно асирийска скулптура на 3000 години, която се очаква да бъде продадена за повече от $10 млн. на търг в Ню Йорк. Наддаването ще бъде засенчено от протестите в подкрепа на завръщането й в родината.


   Изящният артефакт, който изобразява асирийско божество, ще бъде пуснат на търг от Christie в Ню Йорк, но критиците настояват, че той принадлежи на музеят, и по конкретно на този в Ирак.


  Смята се, че артефактът, с височина 2,1 метра, е бил откраднат от древния асирийски дворец в Нимруд, в сегашен Ирак, в средата на 19-ти век. Скулптурата била опакована и изпратена на запад от предприемчив млад британец, за когото се казва, че е получил разрешение от османците да извърши древния си лов на съкровища. Тя в крайна сметка намира своя път към Съединените щати, като седи до голяма степен забравена в семинарията във Вирджиния. Рутинният одит, извършен миналата година, разкри истинската й стойност.


  Говорителят на Кристи заяви пред CNN, че аукционната къща е била уверена, че няма правна основа нито една чужда страна да претендира за собственост върху древния артефакт, но Иракското министерство на културата поиска панелът да бъде върнат в Ирак, а активистите планират демонстрации по време на търга.


  Потребителите на социални медии също изразиха гнява си, като настояха, че скулптурата е откраднат артефакт и трябва да се върне на родна земя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог