30.10.2018 16:13

Гръбначните животни са намалeли средно с 60% за 40 години, сочи доклад

Видян 1577 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Популацията на гръбначни животни в световен мащаб е намаляла средно с 60% само за 40 години. Това е един от основните изводи на доклада "Жива планета 2018" на международната природозащитна организация WWF, предаде Дневник. Основна причина за това е свръхексплоатацията на природните ресурси заради повишеното потребление.


От организацията подчертават, че през последните десетилетия човешката дейност е засегнала много повече жизненоважни местообитания. Сред тях са океаните, горите, кораловите рифове и влажните зони. За пример се дават Амазонските джунгли, които за половин век са намалели с около една пета.


Прекомерното използване на природните ресурси влияе пряко на редица животни и растения. От всички видове растения, земноводни, влечуги, птици и бозайници, изчезващи от 1500 г. насам, 75% са били засегнати от свръхексплоатация, селскостопанска дейност или и от двете едновременно.


WWF припомнят, че горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни вида и затова опазването им е изключително важно. "У нас са оцелели безценни вековни гори, но голяма част от тях още не са защитени", заявява Веселина Кавръкова, ръководител на българската секция на организацията.


Докладът на WWF "Жива планета" излиза веднъж на всеки две години, като е публикуван за първи път през 1998 г. Според последните заключения природата осигурява услуги на стойност около 125 трлн. долара годишно, включително жизненоважния достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп