Свързани новини

29.10.2018 16:02

Мей знаела, че ще убият Кашоги заради разкрито хим.оръжие в Йемен

Видян 2511 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Джамал Кашоги е бил готов с разкрития за използване от С. Арабия на химическо оръжие в мръсната война в Йемен и британското разузнаване е знаело това, както е имало и информация, че журналистът ще бъде отвлечен и убит, разкрива лондонският Експрес. Напомняме, че войната, която бе санкция от ООН кралството води в съседната държава и то с българско снаряжение, освен с британско например, остава встрани от фокуса на световните медии, въпреки милионите жертви на бомбардировки и глад. Експрес се позовава на източници в британските служби, че „член на кралското обкръжение” е наредил елиминирането на Кашоги. Поради това няма как информацията да не е стигнала и до висшите държавници в Лондон, начело с премиера Мей. Тя обаче е леко гузна по въпросите на химическите атаки след недоказаните твърдения за сирийската Дума и случая Скрипал, който си е жив и здрав, та и изгодно продаде къщата си на службите й.


Според Експес „разузнаването е било наясно какво ще се случва още през първата седмица на септември, 3 седмици преди Кашоги да влезе в консулството на С. Арабия в Истанбул и да намери смъртта си, нарязан жив на парчета на 2 октомври”. Знаело се е, че първоначалната заповед е била само за отвличане на Кашоги, както вече се случи на трима саудитски принцове, които после изчезнаха, и на ливанския премиер, който с натиск от Париж и Москва поне беше върнат жив в Бейрут.  MI6 е предупредила саудитските служби да отменят „мисията”, но това е било игнорирано


На 1 октомври англичаните са разбрали за групата убийци в Истанбул и са били съвършено наясно какво ще се случи, пише Експрес, цитиран и от турския Хюриет. Те били казали на саудитците, че „не е добра идея”, но нищо повече – например да предупредят турските власти или американските, така че да се спре заговорът. MI6 е попитало властите дали да го стори, но отговорът е бил „направихме, каквото можахме”. Приятел на жертвата свидетелства, че Кашоги наистина е имал документални доказателства, че С. Арабия използва хим.оръжия в Йемен, когато го е видял седмица преди смъртта му. Миналия месец се появиха съобщения, че Рияд използва доставен от САЩ бял фосфор срещу военни и МИРНИ ЖИТЕЛИ на Йемен. Главният прокурор на С.Арабия пристигна с частен самолет в Истанбул да се срещне с турския си колега в неделя вечер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец