Свързани новини

25.10.2018 16:45

GP спаси София от мощен взрив

Видян 2183 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В навечерието на Деня на строителя, служители на силно оплюваната през последните седмици фирма GP буквално и истински спасиха центъра на София от доста мощен взрив. При обезвреждането на намерената от тях при градежа на метрото около Военна академия английска бомба от Втората световна война до ъгъла с ул. Оборище, където е Испанската гимназия, недалеч от БНТ, от посолствата на Франция и Холандия, от най-натовареното кръстовище на милионния град - Орлов мост, се произведоха не една, а цели две мощни детонации, които разтърсиха Сливница като земетресения. Което опроверга предварително изразеното от военни сапьори мнение, че не била опасна. Ако беше така, едва ли щеше да се налага евакуация на околни сгради и на огромната елитна гимназия, имаща престижа на училище №2 в България.


Ако детонирането бе станало при ненадейно докосване и невнимание от страна на неквалифицирани строители, а не при професионалната работа върху градежа на новата трета Зелена линия на метрото, човешките жертви и материалните щети щяха да бъдат големи. Операцията по контролираната детонация беше извършена на полигон извън близкия до София западен град.


220-килограмовата бомба, престояла 75 години в недрата на софийската земя е една от хвърлените от сега братските, а тогава вражеските армии на САЩ и Великобритания по никога невключилата се във войната България и нейната столица. Напомняме, че въпросните бомбардировки са цяла поредица, унищожават над 12 500 сгради в някога красивия необароков град, убиват над 2500 души. Жертвите не са десетки пъти повече само, заради невероятната организация, създадена от тогавашния кмет Иван Иванов по светкавичната евакуация на населението. Бомбардировките варварски удрят всички важни храмове като Ал. Невски и Св. София, изравняват със земята католическата катедрала, почти унижощават Синагогата. Безценната й библиотека е изцяло изпепелена с хиляди многовековни томове. Не засягат единствено джамията Баня башъ, независимо, че тя е доста удобна мишена насред собствен площад. Сринат е Народният театър, голяма част от зданието на Народното събрание, на практика целия търговски център, на чието място днес е просталинисткото Ларго.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Подготвили са терена за чичо Джо. Въпреки, че бомбардировките са неадекватно зверство, те са били поръчани пак от същият чичо Джо. България не е нападала САЩ или Лондон, а „Символичната война“ е имала за цел да ни окупират съюзниците, а не червеният ботуш.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей