Свързани новини

25.10.2018 18:20

Променят закона заради Сименов

Видян 2236 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управляващите обмислят корекции в закона, за да не може вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това стана ден, след като гласуваха. Ще правят пак ремонт на ремонта. На фона на протеста на майките на деца с увреждания, подобно назначение, което имаме вече като факт, би наляло масло в огъня на гражданското недоволство. Това крие допълнителна заплаха за правителството.


Припомняме, че майките на децата с уреждания поискаха оставката на Симеонов  като вицепремиер, заради му изказването му, в което той ги нарече „кресливи жени” на „уж болни деца”.


    В сряда стана ясно, че законът предвижда вицепремиерът Симеонов  да оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, вместо социалният министър, както досега т.е. промяната е съзнателна. Органът е заложен в законопроекта за хората с увреждания, одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента.


   През пролетта, когато ще влязат в сила голяма част от текстовете, постът трябва да бъде даден на ресорния вицепремиер, какъвто в момента е Симеонов.


Очаквано последваха остри реакции на опозицията. „Предложението на МС в ситуацията, в която сме в момента е скандално", коментира шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.


„Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания звучи като виц“, заяви пък зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев.


Предвид риска за управляващите, реакцията се оказа бърза. Предвиждат се поправки в текста, който предполага начело на органа да бъде вицепремиер, допусна зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.


Броени часове след новината за възможни поправки в закона, правителството освободи вицепремиера Симеонов и от поста му на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. С предложение на министър-председателя Бойко Борисов шефското място в  Съвета се  поема от вицепремиера Томислав Дончев. Досега обаче това бе титлата на вицето без портфейл, което прави казуса още по-заплетен.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп