Свързани новини

25.10.2018 14:25

Нинова: МС да харчи само 1% от излишъка

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Както стана традиция, внасяме алтернативен бюджет за 2019 г, като започваме днес с алтернативата в данъчната политика. Вчера внесохме своите предложения, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при представянето на алтернативата в данъчната политика. "Целта, която си поставяме, и същността на тази политика е намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, мерки за подпомагане на младите семейства и децата. Голям проблем са неравенството и огромната ножица в доходите на различни групи от българските граждани. Ако се запази сегашният модел на данъчно облагане, каквото предлага правителството, този проблем не само няма да бъде решен, но и ще се задълбочава. В своите анализи и предложения, стъпваме на няколко неща. Първо, на европейски изследвания на индекса Джини за неравенствата, който в Европа показва средно 25%, а в България е 40%. България е държавата с най-голяма поляризация в доходите. На второ място, стъпваме на официална справка, която изискахме от министерството на финансите и получихме от г-н Горанов. Това са официални данни за брой работещи български граждани, техните доходи, данъци и други. Ние не правим случайни прогнози на това, което предлагаме, и не стъпваме на предположения, а на официална държавна статистика. Ето как изглеждат нещата: около 1 714 000 души получават доходи до 1000 лв., а 47 000 български граждани получават до 9100 лв. Ако прибавим към тях- малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии, се получава, че близо 4 млн. българи получават такива доходи. При тази голяма ножица в доходите, 8000 души са декларирали доход от дивиденти 7.2 млрд. лв. Представете си колко бедно живеят над 4 млн. българи, но 8000 души са декларирали доход от над 7 млрд. лв. годишно. При тази ситуация, работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки. Освен това се смята, че това е един от начините да се стимулират корупцията, плащанията под масата и тн. в сектора на обществените поръчки. Най-важното е, че това е несправедливо и увеличава неравенствата. Може би сме единствената страна в Европа с такава разлика. Ето защо, предлагаме в алтернативната си данъчна политика прогресивен данък върху доходите на физически лица. По тази скала 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47000 ще плащат по-висок.

 Предлагаме също така въвеждане на „Данък капитал“ – данък върху дивидентите, не тези 5%, които са по-малко от това, което плащат работещите, а също прогресивна скала върху дивидентите. Предлагаме за младите семейства и децата първа стъпка към семейното подоходно облагане, а тя е – семействата, които работят и имат деца, и дължат данък върху заплатите си, от този данък да им се приспада 50 лв. за всяко дете. Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат данък. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството. Целта е ясна – трябва да помогнем на младите в тази демографска катастрофа, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече доходи, за да гледат децата си. Предлагаме 9% ДДС върху лекарствата и 5% за хляба. Аргументи за това са- ръстът на цените и огромната необходимост от тези стоки във всяко българско семейство. Това също е начин да подпомогнем доходите на хората. Тези предложения не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи.

 Другата седмица ще продължим със закона за бюджета на ДОО, където внасяме предложения за осигуровки, за пенсии. Ще продължим със Закона за бюджета на НЗОК и големия бюджет, където ще видите нашата алтернатива в цялост.

Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета на държавата еднолично, целесъобразно според него, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за публичните финанси и абсолютно в разрез с всички световни, европейски и български практики. Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. лв. излишък за няколко месеца, абсолютно непрозрачно, не по правилата- през българския парламент. Това не е само удар по държавността, по институциите и е ясно защо се провежда тази политика- тя е целенасочена, но удря и в същността на българската държава – да събираме парите от всички българи и един човек да си ги харчи, както той си реши. Може би и не случайно, преди седмица, президентът направи едно обръщение- излишъкът да се харчи през парламента. Това е абсолютно нормално и законно. Ние продължаваме и своята политика, която от години провеждахме. Искахме Сметната палата да провери това, давахме сигнали в Конституционния съд, сега правим следващата стъпка. Днес внесохме в деловодството на парламента ЗИД на Закона за публичните финанси, в който казваме, че правителството, което и да е то, ще може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерски съвет. Всичко останало става през парламента, с актуализация на бюджета. Надяваме се този закон да бъде гласуван бързо, да бъде приет и прилаган така, както изисква нормалността.

 Сигурно ще има и недоволни от тези наши предложения. Сигурно едрият бизнес ще се разсърди за това, което предлагаме, но ние представляваме работещите хора. Сигурно и колеги депутати ще се разсърдят, защото с тази прогресивна скала, която предлагаме и нашите доходи ще се облагат с по-висок данък. Целта ни обаче е да защитим работещите. Предлагаме мерки за преодоляване на неравенството в България".



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено