Свързани новини

24.10.2018 16:33

Тихомълком отмениха проекта за охрана на населени места от частници

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Със стандартната хватка - промени в закон чрез преходните и заключителните разпоредби, депутати от ГЕРБ побързаха да замажат гафа с охраната на населени места от частни фирми, съобщава Офнюз. Възможността беше предвидена в Закона за частната охранителна дейност, с въвеждането на нов лиценз за урбанизирани територии, което доведе до широка обществена реакция, а въпросният текст беше причина главният прокурор и президентът да сезират Конституционния съд. 


Срещу текстовете позиция изразиха няколко браншови организации, а също така и съдиите от Върховния административен съд (ВАС).


Основните критики са, че с тези текстове се отнема дейност от правомощията на МВР, което по закон се грижи за опазването на обществения ред и сигурността в страната. 19’ на няколко пъти Ви разказа за скандалните предложения науправляващите.


Първоначалният текст беше внесен от депутати от ГЕРБ и според него частни охранителни фирми могат да получават лиценз за охрана на урбанизирана територия. В закона е уточнено, че това е селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание (строителните му граници), определени с устройствен план, без да се включва землището.


За да замажат гафа с този текст, депутати от ГЕРБ са приложили стандартната процедура и в преходните и заключителни разпоредби на Закона за правната помощ, е записано, че отпада текстът на чл. 5, т. 6 - лицензът за урбанизирани територии.


Промените са мотивирани от вносителите с облекчаване на режима на прелицензиране на частните охранителни фирми и необходимоста от прецизиране на видовете частна охранителна дейност, с което се прави и промяна на обектите, които могат да бъдат охранявани. Промените са внесени в последния ден, в който е изтекъл срокът за промени между първо и второ четене на закона - 12 октомври, и са гласувани в правна комисия само пет дни по-късно - на 17 октомври.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей