Свързани новини

22.10.2018 17:35

Даваме 400 млн.лв. за стабилност на евробанките

Видян 1907 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще прехвърли всичко, което е натрупала в своя суверенен фонд за преструктуриране на банки, недипломатично казано – за спасяване от бъдещи фалити, в Единния европейски фонд, за да покриват проблемите на кредитните институции в целия ЕС, пише Сега. С други думи, ако при новия стрес-тест на бг банки, който ще се наложи преди влизането ни в чакалнята на еврозоната имаме грижи, ще бъдем без пари за реакция. Известно е, че европейците ще проверят 6 от нашите трезори. 3 ще бъдат най-големите: Булбанк, ДСК и СИБанк-ОББ-ДЗИ, а другите 3 ще бъдат някои от останалите по решение на инспекторите. Най-вероятно едната ще бъде единствената банка, която не мина стрес-тестовете на БНБ преди 2 години – Инвестбанк, свързвана с Петя Славова, както и още 2.


Страната ни няма как да не подпише прехвърлянето като предварителна мярка, ако иска да влезе в Европейския банков съюз, което й бе поставено като условие за приемането в чакалнята на еврозоната. Досега на друга държава не е поставян подобен ултиматум, което е свидетелство за доверието в управлението на правителството и централната банка. Също, както сриналите се със 72% чужди инвестиции на фона на миналата рекордно ниска в това отношение 2017 г.


Половината от сумата се очаква да бъде прехвърлена веднага – това трябва да стане най-късно до юли 2019 г., след което ще плаща останалото на вноски до 2024 г.


Интересна особеност на сделката е, че еврофондът ще поеме разходи на банки в преструктуриране единствено след решение на единните евроинституции.Но при фалит на банка, какъвто случай имахме само преди 4 г. сами ще покриваме разходите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец