Свързани новини

19.10.2018 16:20

Близо 120 000 птици в Хасковско ще бъдат унищожени

Видян 2833 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 120 000 птици ще бъдат унищожени по хуманен начин в двете ферми до хасковското село Войводово, в които бяха установени огнища на птичи грип. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия в Хасково директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев, предаде 24 часа.


Епизоотичната обстановка в областта е усложнена, предупреди той. Констатираната зараза от инфлуенца е от щама Н5, като всички досега изследвани проби са дали положителен резултат. В засегнатите стопанства се отглеждат патици мюлари и птици бройлери, уточни д-р Илиев. По негови думи в обектите се извършва епизоотологично проучване, което евентуално да констатира причините и пътя на заразата.


В една от двете ферми птичи грип е върлувал и в началото на миналата година, бе докладвано още на заседанието. Досегашните доклади сочат, че стопанствата са изпълнявали добросъвестно мерките за биосигурност. Грипът обаче може да е проникнал чрез фураж или по други начини, разпространението на вируса е много агресивно, подчерта д-р Илиев.


Той обясни, че е задействан пакет от мерки, част от които са обособяването на 3 и 10-километрови зони в радиус от огнищата. Многократни дезинфекции и ежедневни клинични прегледи са други от постановените мероприятия, продължава и взимането на проби. Потенциално застрашени според специалистите са други две ферми също за патици мюлари и бройлери в село Жълти бряг, в които били отглеждани близо 10 000 пернати.


Няма данни за заболели хора, посочи д-р Илиев. Според директора на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова заразата се предава по въздушно-капков път. Симптомите при хората - висока температура и главоболие, се проявяват до 10 дни. При термична обработка на птичето месо за консумация обаче няма опасност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а