Свързани новини

18.10.2018 17:26

Бг оръжие незаконно и за 2-те страни на войната в Украйна

Видян 4073 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пореден инцидент с локален взрив на военния завод Арсенал разтърси Казанлък, а само седмица преди това аналогичен инцидент се случи на оръжеен склад в украинският град Чернигов. На пръв поглед да не се наблюдава пряка връзка между двете аварии, но причините за тях могат да бъдат сходни или дори обвързани.


Репортаж на предаването Итоги недели по руската телевизия НТВ разкри как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продават оръжия на собствените си противници от другата страна на барикадата, а след това следите се замитат чрез  инциденти на оръжейните складове и заводи. В репортажа се споменава за продукцията на Арсенал и държавния (!!!) ВМЗ-Сопот, която по заобиколен път достига до бойните полета на гражданския конфликт в Украйна.


19’ вече многократно писа как боеприпаси на българските оръжейни заводи се изнася за армиите на Ислямска държава в Сирия, както и в Йемен. По всичко личи, че страната ни налива масло и в огъня на гражданската война в Украйна, където живее най-голямата българска общност зад граница.


Случаят в Арсенал от сряда е втори за тази година. Това е четвъртият склад у нас, в който има подобен инцидент за последните няколко години и 13-и за последните 15 години. Статистиката на оръжейните складове в Украйна е напълно аналогична.


Едва ли всичко това е плод на системна немърливост. При реални съмнения за в износ на оръжия тук може да става дума за замитане на следи и прикриване на липси.


Според украинските власти взривовете са избухнали в различни краища на комплекса, което означавало, че са резултат от саботаж. Най-удобната и универсална версия прозвуча от Петро Порошенко, който традиционно обвини Русия в диверсия. По-вероятно е обаче инцидентът да има пряка връзка с предстоящите инспекции на оръжейните складове в  страната.


Репортажът на НТВ разкрива, че практиката ВСУ да продава собствените си муниции се води още първите дни на конфликта. Бизнесът с оръжия от различен калибър стана толкова масов, че предвид обстановката голяма част от цивилното население от 2-те старни в Донбас също се въоръжи, макар и незаконно. Цената за един автомат варира до $100, за купувачите на едро имат отстъпки.


Само срещу няколко хил. долара може да бъде закупен дори и танк. Цената зависи от техническото състояние на машината.


Бизнесът с амуниции е едно от обясненията за това, че войната в Украйна не свършва. От една страна има такива, които печелят от продажбата, а от друга има купувачи, които винаги са в бойна готовност. Макар и косвен, приносът на на България не е за подминаване.


   Пред журналистите от НТВ българският военен експерт Димитър Димитров, заяви, че България официално продава оръжия на няколко американски компании. „Юридически всичко е чисто, необходим е само т. нар. Сертификат на на крайния потребител,  който се издава при разтоварването на оръжието. Никой обаче не може да каже къде се озовава то фактически”.


Говоритетял на милицията в Донецк Дмитрий Астрахан демонстрира на журналистите фрагменти от гранотомета РПГ-22, който според маркировката с числата 10 и 11 е с български произход. Това е обозначението на заводите Арсенал и ВМЗ-Сопот. По заобиколен път предприятията доставят оръжия на ВСУ, които в крайна сметка се оказват от двете страни на конфликта.


    Припомняме, че  ПАСЕ поиска страната ни да бъде разследвана за износа на оръжия за терористите в Сирия.  Поискана е проверка, която да установи дали са изнасяни  оръжия за ИДИЛ и други терористични организации в периода между 2014 и 2017 година (кабинетите ББ1 и ББ2).  От ПАСЕ се позовават на нашумялото разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и международен пул.  


Междувременно етническите българи в Донецк питат защо правителството на България позволява българско оръжие да спомага за разпалването на конфликта.


   „Това, че България изпраща оръжия тук, което убива нас, българите... този факт не ни възмущава, а направо ни съсипва. И аз се надявам, че нашите сънародници в България ще предприемат конкретни действия и български снаряди повече няма да падат на нашата земя”, заяви преди време бившият председател на Българската общност в Донбас Анатоли Стоянов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец