Свързани новини

17.10.2018 17:40

2000 хванати нелегални мигранти за 6 месеца при „нулев натиск”

Видян 2626 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Само в рамките на половин година 2000 нелегални имигранти са уловенипрескочили оградата на границата ни с Турция, пише Сега, позовавайки се на данни на МВР. Това е бройката само на онези, които властите са задържали. Колко пъти по 2000 не сме изловили е загадка.


От всички арестувани 1142 са били хванати във вътрешността на страната, далеч от границата. Следователно, че всички те са успели да преминат, въпреки наличието на ограда и патрилиращи граничари.


Статистиката на МВР силно се разминава с твърденията на премиера Бойко Борисов, който през август заяви: „България е на практика единствената неуязвима от  мигранти”.  Тогава след инспекция на границата около Малко Търново той призна, че над 2500 са върнатите по страни на произход за близо година.


В първата половина на годината премиерът заяви, че „ние имаме нулев миграционен натиск”. По-късно той призна, че "натискът е голям”, но пък „контролът е силен” и дори добави, че „България може да бъде модел”. Заловените мигранти във вътрешността на страната обаче оспорват и тези твърдения.


Иначе Борисов се хвали също, че в специализираните центрове в страната има едва 200 мигранти. Това обаче са само онези, които са преминали границата легално, а разликата с прескочилите оградата незаконно е многократно.


Наблюдава се рязък скок на незаконните преминавания на сухоземната ни граница с Турция.  Това също не се връзка с гръмко делкарираното по време на европредседателството ни твърдение, че „споразумения с Анкара работят перфектно”.


    Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, която има свои представители и по южната българска граница, отчете 40% ръст на броя на нелегалните мигранти, които са влезли в ЕС през Турция.


Цялата статистика повдига въпроса за ефективността на „великата българска ограда” (б. р. както я кръсти вицепремиерът Валери Симеонов), която пази границата ни на юг. Припомняме,  досега цената на въпросното съоръжение струва на данъкоплатците над 200 млн. лв. (милион на един километър). Тази сума ще продължи да нараства, защото държавата е сключила странни договори с фирмите, издигнали оградата, в които почти няма ангажименти за ремонт и поддръжка. За подобни проблеми, както и за лошата работа на строителите заяви преди време депутатът от БСП Елена Йончева. Вече има поне 4 случая на паднали участъци, през които би могъл да мине всеки желаещ.


   Фирма Интерком груп, която е в съдружие с екоминистъра Нено Димов пък участваше в изграждането на оградата. Компанията спечели обществена поръчка за близо 4 млн. лева. Припомняме, че тя е била щателно проверена от следствените органи и ДАНС, като  има образувани две производства, които доказват, че съоръжението е строено по цени, 4 пъти по-високи от пазарните.


Освен, че е прекомерно скъпа, според статистиката на МВР огратата явно и не е толкова „велика”. Съставът на пристигащите е разнороден, голяма част от тях идват от Ирак и Афганистан, има и терористи. Припомняме, че т.г., във вътрешността на страната беше заадържан мароканецът Науфал Захри, който има връзки с ИДИЛ и се идрирвал от Интерпол.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни