Свързани новини

17.10.2018 10:59

Измъчвали журналиста Кашоги 7 минути преди да умре, показа аудиозапис

Видян 1873 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Журналистът Джамал Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ основно за в. Вашингтон пост, е бил разчленяван жив в продължение на 7 минути преди да умре, показа аудиозапис на убийството в Саудитското консулство в Истанбул. Източник твърди, че е изслушал стенанията на Кашоги преди да замълчи завинаги след смъртоносна инжекция.


 Записът е направени с часовника Епъл на убития, който е бил свързан с мобилния му телефон, останал навън в годеницата му. Хората от дипломатическото представителство също са чули виковете, а турски служител твърди, че полицията също смята, че журналистът е бил разчленен на бюро в сградата. Саудитският консул излетя от Турция часове, преди да му бъде претърсена резиденцията му. Американският държавен секретар Майк Помпео замина за Рияд, за да обсъди ситуацията с престолонаследника Мохамед бин Салман.


„Помпео предаде посланието, че е изключително важно да се проведе бързо, прозрачно и задълбочено разследване“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт. Тя добави, че външният министър се е обадил на Тръмп и съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, за да ги информира за резултатите от срещата.


 Саудитският министър на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд определи медийните съобщения за убийство на журналиста като "лъжи" и "безпочвени обвинения" срещу саудитското правителство, което по думите му "спазва международното право и конвенции".


Президентът на САЩ Доналд Тръмп допусна, че е възможно Саудитска Арабия да е отговорна за изчезването на журналиста Джамал Кашоги и каза, че ако това се окаже така, страната му ще наложи сурово наказание на кралството. В същото време Тръмп потвърди, че изключва възможността за ограничаване на оръжейните продажби.


"Засега (саудитците) отричат (да са замесени) и го отричат енергично. Би ли могло да са те? Да", каза Тръмп в записано в четвъртък и излъчено днес интервю за Си Би Ес.


Ако действително се окаже, че Саудитска Арабия е отговорна, ще има сурово наказание, добави той.


Тръмп заяви, че случаят е особено важен, "защото този човек е бил журналист".


Но на въпрос за обмисляните варианти за реакция президентът на САЩ повтори позицията си, че не подкрепя идеята за ограничаване на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и не е склонен да отмени сключената сделка за продажба на оръжие за 110 милиарда долара на Саудитска Арабия.


"Ще ви дам пример - те поръчват военно оборудване. Всички по света искаха да получат тази поръчка. Искаше я Русия, искаше я Китай, искахме я ние. Ние я получихме, и то изцяло. Ще ви кажа какво не искам да направя. Не искам да навредя на заетостта в Боинг, Локхийд, Рейтиън. Не искам да загубя такава поръчка. Има и други начини за наказание", заяви още Тръмп.


Има информации от тази седмица, че Саудитска Арабия се готви да признае, че Кашоги е умрял в консулството, но все още такова признание няма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог