01/02

Свързани новини

16.10.2018 12:29

След 1 година #MeToo, американското мнение се измества срещу жертвите

Видян 1024 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Преди една година американската актриса Алиса Милано публикува в Twitter: "Ако сте били сексуално тормозени или нападнати, напишете  ‘me too’  като отговор на това чудовище." В рамките на 24 часа тя получи 500 000 отговора. Постът на Милано дойде дни, след като Ню Йорк Таймс и Ню Йоркър публикуваха подробни обвинения за сексуален тормоз от страна на холивудския продуцент Харви Уейнстейн. Той беше първият в една дълга редица изтъкнати артисти и изпълнители, които трябваше да бъдат свалени от такива разследвания, доминиращи сред заглавията в края на 2017 г.

 #MeToo беше най-резонираното в социалните медии, тъй като милиони жени споделиха опита си със злоупотребите, сплашването и дискриминацията. През последните 12 месеца хаштагът бе туитнът 28 млн. пъти, според Keyhole, компания за социално-медийни анализи.

Проучванията обаче сочат, че бурята от обвинения и признания всъщност прави американците по-скептични относно сексуалния тормоз.

 През първата седмица на ноември 2017 г. YouGov анкетира 1500 американци за отношението им по въпроса, от името на The Economist. В последната седмица на септември 2018 г. отново се прави същото проучване. Когато става въпрос за последиците от сексуалното насилие и злоупотреба, се наблюдава малка, но ясна промяна срещу жертвите.

Делът на американските възрастни, които отговарят, че мъжете, които са сексуално тормозили жените по време на работа преди 20 години, трябва да запазят работата си нараства от 28% на 36%. Делът, който смята, че жените, които се оплакват от сексуален тормоз, причиняват повече проблеми, отколкото решават става от 29% на 31%. А 18% от американците смятат, че фалшивите обвинения в сексуално насилие са по-голям проблем, отколкото атаките, които не са докладвани или ненаказани, в сравнение с 13% през ноември миналата година.

 (Според Националния ресурсен център за сексуално насилие - американска организация с нестопанска цел, 63% от сексуалните нападения не се съобщават на полицията, докато между 2% и 10% от случаите на нападение са неверни.)

Изненадващо, тези промени в мнението срещу жертвите са малко по-силни сред жените, отколкото при мъжете. Вместо да се счупи по полов признак, разделянето на #MeToo все повече се оказва партизанско. Във всеки от тези три въпроса разликата между гласоподавателите на Тръмп и Клинтън е поне шест пъти по-голяма от тази между половете.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!