Свързани новини

15.10.2018 18:10

Вдигането на данъци е против коалиционното споразумение

Видян 2910 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Промените в облагането на гражданите от догодина като удвояването на налога за основно жилище нарушава договорките между ГЕРБ и ОП. На фона на шумно декларираните бюджетни излишъци правителството въвежда  незапомнен скок на данъците.  В коалиционното споразумение на  управащите партии изрично пише – никакво увеличение на бремето за данъкоплатците до края на мандата.

На база на документа между ГЕРБ и ОП е формирана т. нар. Програма  за управление. Тя е основополагаща за правителството до края на мандата. Документът, който  основата за всички политики и е валиден до края на 2021 г. вече е в нарушение с новата данъчна политика.



Така например на стр. 4 от програмата пише ”Правителството няма да повиши данъците”. А в раздел 6, който засяга финансите изрично пише: „ През периода 2017-2021 г. правителството на България ще запази данъчните ставки на преките данъци и ще запази непроменени съществуващите данъчни облекчения”. На практика обаче имаме ново покачване на редица данъци и такси.
Сега  5,6 млн. българи ще загубят отстъпката от 50% за основните си жилища, отпада досегашната им отстъпка.  Това е нарушение на  вече споменатия раздел 6 за преките данъци. В държава, където 83% от жилищата са собствени на различни физически лица, на практика това засяга сходен процент от домакинствата и населението.

Промени от 2019 г. има и в облагането на автомобилите. От догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%. Над 2,5 милиона българи ще получат честитки с по над по-високи данъци за старите им коли.
В резултат на това покачване властта се кани да събере между 1.5 и 2 млрд. лв. повече от българското население, показват изчисления, представени от Демократична България (ДБ). Защо трябва да се вдига данъчната тежест върху населението, когато се твърди, че има пари 2,7 млрд.лв. излишък, запитаха от ДБ.
Предвижда се още въвеждане на нова здравна вноска,  екотакса за дрехи втора ръка и други данъци. Паралелно поскъпва парното с 43% за 15 месеца, както и всички стоки и услуги. Сред тях са и продуктите от първа необходимист. Така например цената на най-бюджетния хляб ти Добружа скочи с 47% за дни.  Спрямо година по-рано животът е поскъпнал с 3.6%, но реалната оценка е средно 11%.

Всичко това се случва в страна , в която 2,2 млн. души живеят под прага на бедност и получават доходи под 321 лв.  Други 5,5 млн. души получават доходи под 550 лв., а това е издръжката на живот за това полугодие. Припомняме, че през още май т.г. КНСБ посочи в свой доклад, че 73,3% от семействата у нас или 5,2 млн. души у нас живеят под социалния минимум. Сега той осезаемо се покачва с новите цени и данъци, а доходите не. Това означава, че се нарушава и друг пункт от програмния документ на коалицията: "Институциите работят прозрачно и в интерес на гражданите, създавайки условия за достоен живот".




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Смъртна присъда за Борисов!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Кой спазва споразумения и програми, това правителство е престъпно за българите! Излъгаха за тавана на пенсиите, излъгаха за данъците, лъжат и мамят народа както им е изгодно!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния