Свързани новини

09.03.2009 16:37

Хавел: Не очаквах толкова сложен преход

Видян 1570 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не можехме да си представим, че процесът на прехода ще е толкова сложен, противоречив и труден. Независимо от това обаче, бих направил същото, което съм правил през всичките тези 20 години.


Това съобщи за БГНЕС бившият президент на Чехословакия и на Чехия Вацлав Хавел, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Прага Димитър Сотиров. Коментарът на Хавел бе в отговор на въпрос на БГНЕС дали днес, 20 години след началото на прехода той все още е на мнение, че направеното си е струвало усилията. При откриването на конференцията "Изграждане на консенсус за политиките на ЕС в подкрепа на демокрацията в Прага“, авторитетният политик бе представен като един от патроните на Европейската инициатива за демокрация. В своето изказване пред около 140 политици, дипломати, представители на гражданското общество от държавите от ЕС и Ливан, Канада, Русия, Молдова, Сърбия САЩ, Украйна, Зимбабве, Вацлав Хавел припомни, че Европа има многовековна традиция по отношение на демокрацията. "Идеята за човешките права се изразява в уважение към уникалната личност, към нейното достойнство“, изтъкна Хавел на организираната от ЕК конференция. Демокрацията не може да се приема като институция, като инструмент, трябва да се обърне внимание на духовното й измерение, каза Хавел, припомняйки думите на бащата на модерна Чехия Томаш Масарик „имаме демокрация, но не и демократи“. Това е разликата между формалната, институционализирана демокрация и истинската, изтъкна бившият чешки президент. Глобалната цивилизация днес не може да бъде индиферентна към случващото се другаде и в това отношение ЕС има големи неизползвани резерви. Не можем да сме безразлични към случващото се в Русия, Китай, Бирма, Куба. Това не означава да бъдем съдници, но трябва да бъдем честни и открити, да казваме какво харесваме и какво не, изтъкна Хавел. Модерната история показа по категоричен начин, че пренебрегването на злото е пътят към ада. Всичко това ни показва дългия опит от тоталитарната история. Живели сме го, знаем как човешките права могат да бъдат подтискани. Именно това ни задължава да не пренебрегваме този въпрос в началото на 21 век и това е задача не само на чешкото председателство на ЕС. Има и още една, по-особена причина Чехия да играе важна роля в тази посока – много пъти европейските конфликти са започвали именно оттук и по-късно са се разпространявали на територията на целия континент. Ето защо трябва непрекъснато да призоваваме нашите партньори, че човешките права за приоритет над всички други, каза Хавел. Когато икономическите интереси са поставени над човешките права, впоследствие се оказва, че те не могат да се осъществят в пълната си степен, завърши изказването си Вацлав Хавел. Двудневният форум бе открит от министъра на външните работи на Чехия Карл Шварценберг. Видеообръщение към участниците отправи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.